top of page

6 tapaa löytää uusi näkökulma

Updated: Dec 16, 2022

Coachauksessa käytetään usein työkaluna erilaisia näkökulmia.


Ne ovat hyviä työkaluja silloin, kun jossakin tilanteessa huomaa jumiutuneensa yhteen ajatukseen. Näkökulmat ovat ikään kuin erilaisia taulun kehyksiä, joiden läpi voit katsoa samaa kuvaa. Jokainen kehys tekee kuvasta hiukan eri näköisen, vaikka kuva itsessään ei muutukaan.


Erilaisia näkökulmia, sekä positiivisia että negatiivisia, on maailmassa tietenkin valtavasti. Jokaiseen positiiviseen näkökulmaan on olemassa negatiivisia vasta-argumentteja. Ja toisaalta jokaiseen negatiiviseen näkökulmaan on olemassa positiivisia vasta-argumentteja. Kyse ei ole siitä, mikä näkökulma olisi oikea. Kyse on enemmänkin siitä, minkä näkökulman itse haluaa tilanteessa valita. Jokaisessa tilanteessa tämä valinta on meidän jokaisen oma päätös.


Esittelen tässä blogissa kuusi erilaista positiivista näkökulmaa:

  1. Ihmiset yrittävät aina parhaansa

  2. Voit onnistua tai oppia

  3. Kyllä - ja...

  4. Ota 100 % vastuu

  5. Jos olisin puu

  6. Romanttinen komedia


Aloitan kuitenkin tarinalla.


Eräänä päivänä olin menossa kaverini kanssa lounaalle. Ravintola oli sellainen, missä ravintolan työntekijä ottaa asiakkaat vastaan ja ohjaa pöytään. Kerroin työntekijälle odottavani kaveria, minkä vuoksi en tarvitse pöytää vielä. Istuin aulaan odottamaan. Kello tuli tasan, ja viisi yli, ja 10 yli, ja kaveria ei näkynyt missään.


Katsoin puhelintani. Ei yhtään viestiä kaverilta siitä, että hän olisi myöhässä.

Koin tilanteen kiusalliseksi, koska ajattelin, että ravintolan työntekijä oli varmasti aikaisemminkin nähnyt, miten ihmisille tehdään ohareita ja osasi kyllä tunnistaa tilanteeni. Oma näkökulmani siinä aulassa istuessani värittyi oletuksesta, että kaveri olikin välinpitämätön, ja tämä aiheutti minussa häpeää ja ärsyyntymistä.


Huomasin ärsyyntymiseni, ja päätin kokeilla tilanteessa toisenlaisia näkökulmia.


1. Ihmiset yrittävät aina parhaansa


Tämä näkökulma perustuu ajatukseen, että ihmiset toimivat aina parhaan kykynsä ja ymmärryksensä mukaan. Tästä näkökulmasta aloin pohtimaan, että kaverillani oli varmasti joku syy, miksi hän oli myöhässä. Kaverini on itse asiassa aika hyväkin kaveri, ja tiesin että hänellä ei ole tapana myöhästellä. Kun ajattelin asiaa, aloin itse asiassa huolestumaan, että onkohan kaverilla kaikki ihan ok, ja kirjoitin hänelle viestin samantien.


Tästä näkökulmasta aloin pohtimaan, että kaverillani oli varmasti joku syy, miksi hän oli myöhässä.

"Hei missä oot, ootkohan tulossa?"

"Hei apua oliko se lounas tänään? Mä olen merkinnyt sen ensi viikolle! Kävin just syömässä ja olen juoksemassa jo seuraavaan kokoukseen. Olen tosi pahoillani!"


Näkökulma, minkä valitsin, oli se, että ihmiset eivät tahallisesti yritä tehdä toisilleen kiusaa. He tekevät parhaansa ja aina se paras ei ole sitä mitä minä haluan, mutta se on silti heidän parhaansa ja se riittää.


Ja se näkökulma minkä valitsin oli se että ei ihmiset tahalleen, vaan ne tekee parhaansa ja aina se paras ei ole se mitä mä haluaisin, mutta silti se on se heidän parhaansa ja se riittää.


2. Voit onnistua tai oppia


Kaikissa tilanteissa voi joko onnistua tai oppia.


Istuessani siinä ravintolan aulassa, koin tavallaan epäonnistumista siitä, että lounastreffit eivät olleet onnistuneet sillä tavalla, kuin olin kuvitellut.


Jos en onnistunut, mitä voisin tilanteessa oppia. Ja oppiminen on aina, ainakin itselleni, suuri lahja, jonka otan mielelläni vastaan.

Life is not happening to you, it's happening for you.

Elämä ei tapahdu sinulle, vaan sina varten.


Tämä ei välttämättä tunnu pitävän kaikissa tilanteissa paikkansa, mutta se on näkökulma, minkä voi valita.


Aulassa istuessani mietin, että ainakin voin oppia kärsivällisyyttä ja sitä, että vaikka asiat eivät tapahdu toivotulla tavalla, voin päästää irti tilanteen kontrolloimisesta. Huomasin, että minulla oli itse asiassa ollut todella kiire päivä siihen asti ja kaverin odottelu oli ollut minulle hyvä hetki vain istua ja rauhoittua, epämiellyttävistä tunteista huolimatta. Ja mikäs sen loistavampaa, kuin se, että saa hetken rauhoittua silloin kun on kiire päivä ja juoksee paikasta toiseen.