Ihanaa olla [kotona]

Updated: Apr 19, 2021


Huomasin yhtäkkiä pari vuotta sitten, että elämä oli vienyt mennessään. Kun toisinaan tuli mahdollisuus pysähtyä, en enää muistanut mistä nautin. Suoritin kotiaskareita tai lysähdin väsyneenä sohvalle, eivätkä kummatkaan niistä tuntuneet minusta merkityksellisiltä tai palauttavilta tavoilta viettää harvinaisia vapaita hetkiäni.Miten voi väsyneenä muistaa mikä on kivaa tekemistä


Niinpä päätin tehdä listan kivoista tekemisistä, jotta muistaisin ne myös silloin, kun olen väsynyt ja elämänilo on ehkä kadoksissa. Huomasin, että asiat, jotka kirjoitin listalleni, ovat todella yksinkertaisia: kävellä meren rantaan, katsella postikortteja kirjakaupassa, käydä kirjastossa, istua metsässä, kirjoittaa kahvilassa, käydä taidenäyttelyssä, opiskella jotakin uutta.

On helppo kadottaa itsensä työmäärän alle

Arjessa ja ruuhkavuosissa on helppo kadottaa itsensä ja unohtaa, mikä minulle on tärkeää. Välillä on hyvä istua hetkeksi miettimään, minkälaisten asioiden tekemisestä oikeasti palaudun ja nautin.  Haluan makoilla sängyssä ja selata Pinterestiä


Havahduin nyt siihen, että nyt kun metsän lisäksi juuri muualle ei pääse, tarvitsen tällaisen listan myös kotiin. Olen yleensä aika vähän kotona ja siksi kotona vietetystä ajasta suuri osa menee kotiaskareiden tekemiseen. Nyt kun tilanne on uusi ja olen kotona suurimman osan ajastani, kotiin on hyvä myös suhtautua uudella tavalla. Kun unohdan kevätauringon esiintuomat pölyt, pöydällä lojuvan paperipinon ja viikkaamista odottavat pyykit, mitä ihanaa uutta voin löytää kodistani ja itsestäni?

Mitä sellaista voin tehdä kotona, mistä minulle tulee hyvä ja rentoutunut olo?

Kirjoitin listan asioista, joita minusta on kivaa ja innostavaa tehdä kotona. Olin unohtanut monia asioita, joista olen joskus nauttinut. Tälläkin kertaa asiat olivat hyvin pieniä: kuunnella musiikkia, maata olohuoneen paksulla matolla, katsella pilviä ikkunasta, kirjoittaa parvekkeella, meditoida, piirtää, suunnitella, selata Pinterestiä aamulla sängyssä.Mukavien hetkien suunnittelu etukäteen voi äkkiseltään tuntua liian jäykältä, mutta kuinka monia meille mielihyvää tuottavia asioita emme tee, koska emme muista mistä pidämme, valitsemme aina tutun ja turvallisen TV:n, tai keskitymme vain niihin asioihin, joiden tekemisestä on ”jotakin hyötyä”.


Kirjoita ylös 10 asiaa


Mitä sinusta on ihanaa tehdä? Mistä asioista palaudut ja innostut? Kehotan sinua ottamaan tällä viikolla itsellesi 15 minuuttia aikaa ja kirjoittamaan ylös 10 asiaa, joista sinä nautit kotona. Ja kun olet saanut listan valmiiksi, laita se johonkin esille niin, että muistat välillä myös antaa itsellesi hetken näille asioille.

Tee myös listaa niistä asioista, joista nautit normaalioloissa kodin ulkopuolella. Kuten muutkin asiat elämässä, poikkeusolosuhteet päättyvät ennen kuin huomaammekaan, ja mikä sen parempaa, kuin suunnitella jo niitä ihania asioita, joista sitten pääsee taas nauttimaan.


Iloa ja voimaa ystävät!

24 views0 comments