top of page

7 yllättävää keinoa, joilla vahvistat luottamusta

Updated: Dec 16, 2022


Jokaisessa hetkessä luottamusta joko rakennetaan tai murennetaan.


Harva meistä pystyy määrittelemään tarkasti, mitkä asiat kasvattavat ja mitkä murentavat luottamusta toiseen ihmiseen. Tässä blogissa esittelen 7 yllättävää keinoa vahvistaa luottamusta, joiden emme välttämättä ole tulleet arjessamme ajatelleeksi.


Luottamus on kivjalka, jolle kaikki ihmissuhteet rakentuvat, perheissä, työpaikoilla - ja kaikkialla.


Jos sinun pitäisi sanoa, mitä luottamus tarkoittaa, mitä vastaisit?

Teksti pohjautuu yhdysvaltalaisen tutkijan Brene Brown'in BRAVING -konseptiin (Boundaries, Reliability, Accountability, Vault, Integrity, Non-judgement, Generosity).


Brownin mukaan syvä luottamus syntyy seitsemästä asiasta:

  1. Kunnioitat rajojani

  2. Olet luotettava

  3. Otat vastuun kun mokaat

  4. Säilytät luottamukselliset asiat

  5. Elät arvojesi mukaan

  6. Et arvostele minua

  7. Ajattelet minusta hyvää


Luottamus ei rakennu yksipuoleisesti, vaan molempien osapuolten täytyy ottaa vastuu sen rakentamisesta ja syventämisestä, jotta homma toimii.Näin voit rakentaa luottamusta


1. Kunnioitat rajojani


Lyhyesti sanottuna omat rajat tarkoittaa sitä, mikä on ok ja mikä ei. Jotta voin luottaa sinuun, minun on tärkeä tietää, että kunnioitat rajojani. Jos et ole varma, missä rajani menevät, kysyt minulta suoraan, etkä oleta asioita kysymättä.


Lue lisää: Osaatko vetää omat rajasi ilman syyllisyyttä?


Minun on myös tärkeää luottaa siihen, että kerrot minulle, missä sinun rajasi menevät ja kerrot minulle silloin, kun joku asia ei ole sinulle ok, etkä yritä vain miellyttää minua.


Minä puolestani kerron sinulle omista rajoistani niin, että sinun ei tarvitse minun kulmakarvan asennosta tai rivien välistä yrittää tulkita asioita. Voit luottaa siihen, että minun seurassani sinun ei tarvitse arvailla tai varoa sanomisiasi ja tekemisiäsi.


Joskus saatat huomata vasta jälkikäteen, että omat rajasi ylittyivät jossain tilanteessa. Tai saatat itse epäillä ylittäneesi minun rajani. Jos luottamuksen haluaa säilyttää, on tärkeää palata tilanteeseen jälkikäteen ja keskustella asia läpi. Silloin voimme molemmat ymmärtää toisiamme jatkossa paremmin.


2. Olet luotettava

Jotta voin luottaa sinuun, minun on tärkeä tietää, että teet sen, mitä sanoit tekeväsi. Jos olet luvannut jotain itsellesi, minulle tai jollekin muulle, pidät lupauksesi.


Tämä vaatii sitä, että tiedät missä sinun omat rajasi menevät ajan, energian ja voimavarojen suhteen etkä lupaile liikoja. Toisin sanoen, sanot reippaasti EI silloin kun tiedät, että sinulla ei ole aikaa, mielenkiintoa tai voimavaroja asiaan. Silloin voit sanoa KYLLÄ niille asioille, jotka oikeasti haluat ja voit tehdä.


3. Otat vastuun kun mokaat


Me kaikki teemme virheitä, se on inhimillistä. Mutta se miten käyttäydyt sen jälkeen on se hetki, jossa luottamus kasvaa tai vähenee. Luottamuksen kannalta on tärkeää tietää, että huomaat ja myönnät omat virheesi ja pyydät anteeksi.


Minulle on tärkeä tietää ja nähdä, että et esitä tekosyitä tai syytä virheistäsi muita, vaan otat täyden vastuun omasta käytöksestäsi.

Luottamuksen rakentamiseksi on myös tärkeää, että muokkaat omaa toimintaasi niin, ettei vastaavaa virhettä pääsisi syntymään uudelleen. Jos esimerkiksi käyttäydyt huonosti ja pyydät anteeksi, ja sitten taas käyttäydyt huonos