
Miksi kiusaat itseäsi?
Updated: Dec 16, 2022
Sisäinen kriitikko on se sisäinen ääni ja ajatusmaailma, joka
vaatii
ruoskii
kritisoi
Se negatiivisuus joka asuu meidän ajatuksissamme usein ihan huomaamattakin.
Kerron tässä blogissa:
Mikä sisäinen kriitikko on
Miksi sisäisen kriitikon kanssa voi vain epäonnistua
Miten kriitikko tunnistetaan, kohdataan ja hiljennetään
Sisäisellä kriitikolla on virheajatus

Itsekriitikko puhuu usein sellaisia asioita, kuten
"Olen laiska, tyhmä ja ruma."
"Epäonnistuin taas."
"Tein tämänkin väärin."
"Ei musta ole mihinkään."
"Kukaan ei välitä musta."
"Olen huijari ja kohta muutkin huomaavat sen."
"Vielä pitää tämä saada tänään tehtyä."
Itsekriitiisyyteen liittyy usein virheellinen ajatus, että kunhan vain olen vaativa ja ankara itselleni ja ruoskin itseäni, silloin olen ahkera, silloin voin saavuttaa asioita, silloin pidän itseni ruodussa. Tavallaan se kuulostaa fiksulta ajatukselta joka hetkellisesti saattaakin toteutua.
Viimeistään pidemmällä aikavälillä ajatus kääntää kuitenkin itsensä helposti päälaelleen.
Ensiksikin sisäisen kriitikon kanssa on hankala onnistua missään - olla tarpeeksi tehokas, saavuttaa tarpeeksi asioita, onnistua tarpeeksi isosti tai nopeasti - koska kriitikko löytää aina juuri sen asian, missä et riittänyt.

Toiseksi, silloin, kun kritisoit itseäsi koko ajan, oma itsetuntosi laskee, ja silloin on hankalampi saada asioita ylipäänsä tehtyä. Sisäinen kriitikko helposti estää meitä onnistumasta, kokeilemasta ja iloitsemasta saavutuksista. Se estää myös aitoa ja hyvää kohtaamista toisten ihmisten kanssa, kun ei välttämättä uskalla esimerkiksi sanoa, mitä ajattelee. Silloin kanssakäyminen jää helpommin etäiseksi.
Sisäinen kriitikko vaikuttaa siihen, miten teemme asioita ja minkälaisia tunteita koemme arjessa.
Kolmas tärkeä asia on se, että jatkuva kriittinen ja negatiivinen ajatusmaailma laskee omaa elämänlaatua. Sen sijaan, että voisi kokea tasapainoa ja onnellisuutta ja onnistumisen kokemuksia niissä asioissa, mitä asioita on tehnyt ja kohdannut elämässä, sisäinen kriitikko tuo mukanaan ahdistusta, kriittisyyttä, stressiä, suorituspaineita, pettymystä, tuomitsevuutta ja ilottomuutta. Ja sellaisten tunteiden kanssa, vaikka meille kaikille niitä välillä tulee, on todella raskas elää.
Vahvassa itsekriittiseesä ajattelussa on myös sellainen haaste, että kun olet todella kriittinen itseäsi kohtaan, silloin hyväksyt helpommin myös sitä, sen että joku toinen on kriittinen sinua kohtaan. Hyväksyt helpommin sitä, että toinen ei kohtele sinua kunnioittavasti tai puhu sinulle mukavasti, koska et itsekään tee niin. On helpompi ajatella, että toisen käytös on ok, vaikka se ei ole ok.
Miten sisäinen kriitikko tunnistetaan ja haastetaan?
Mielestäni upea harjoitus sisäisen kriitikon tunnistamiseen on tässä:
Kohtaa sisäinen kriitikkosi
