top of page

Miksi kiusaat itseäsi?

Updated: Dec 16, 2022


Sisäinen kriitikko on se sisäinen ääni ja ajatusmaailma, joka

vaatii

ruoskii

kritisoi


Se negatiivisuus joka asuu meidän ajatuksissamme usein ihan huomaamattakin.


Kerron tässä blogissa:

  • Mikä sisäinen kriitikko on

  • Miksi sisäisen kriitikon kanssa voi vain epäonnistua

  • Miten kriitikko tunnistetaan, kohdataan ja hiljennetään


Sisäisellä kriitikolla on virheajatusItsekriitikko puhuu usein sellaisia asioita, kuten

"Olen laiska, tyhmä ja ruma."

"Epäonnistuin taas."

"Tein tämänkin väärin."

"Ei musta ole mihinkään."

"Kukaan ei välitä musta."

"Olen huijari ja kohta muutkin huomaavat sen."

"Vielä pitää tämä saada tänään tehtyä."


Itsekriitiisyyteen liittyy usein virheellinen ajatus, että kunhan vain olen vaativa ja ankara itselleni ja ruoskin itseäni, silloin olen ahkera, silloin voin saavuttaa asioita, silloin pidän itseni ruodussa. Tavallaan se kuulostaa fiksulta ajatukselta joka hetkellisesti saattaakin toteutua.


Viimeistään pidemmällä aikavälillä ajatus kääntää kuitenkin itsensä helposti päälaelleen.


Ensiksikin sisäisen kriitikon kanssa on hankala onnistua missään - olla tarpeeksi tehokas, saavuttaa tarpeeksi asioita, onnistua tarpeeksi isosti tai nopeasti - koska kriitikko löytää aina juuri sen asian, missä et riittänyt.Toiseksi, silloin, kun kritisoit itseäsi koko ajan, oma itsetuntosi laskee, ja silloin on hankalampi saada asioita ylipäänsä tehtyä. Sisäinen kriitikko helposti estää meitä onnistumasta, kokeilemasta ja iloitsemasta saavutuksista. Se estää myös aitoa ja hyvää kohtaamista toisten ihmisten kanssa, kun ei välttämättä uskalla esimerkiksi sanoa, mitä ajattelee. Silloin kanssakäyminen jää helpommin etäiseksi.


Sisäinen kriitikko vaikuttaa siihen, miten teemme asioita ja minkälaisia tunteita koemme arjessa.

Kolmas tärkeä asia on se, että jatkuva kriittinen ja negatiivinen ajatusmaailma laskee omaa elämänlaatua. Sen sijaan, että voisi kokea tasapainoa ja onnellisuutta ja onnistumisen kokemuksia niissä asioissa, mitä asioita on tehnyt ja kohdannut elämässä, sisäinen kriitikko tuo mukanaan ahdistusta, kriittisyyttä, stressiä, suorituspaineita, pettymystä, tuomitsevuutta ja ilottomuutta. Ja sellaisten tunteiden kanssa, vaikka meille kaikille niitä välillä tulee, on todella raskas elää.


Vahvassa itsekriittiseesä ajattelussa on myös sellainen haaste, että kun olet todella kriittinen itseäsi kohtaan, silloin hyväksyt helpommin myös sitä, sen että joku toinen on kriittinen sinua kohtaan. Hyväksyt helpommin sitä, että toinen ei kohtele sinua kunnioittavasti tai puhu sinulle mukavasti, koska et itsekään tee niin. On helpompi ajatella, että toisen käytös on ok, vaikka se ei ole ok.


Miten sisäinen kriitikko tunnistetaan ja haastetaan?


Mielestäni upea harjoitus sisäisen kriitikon tunnistamiseen on tässä:


Kohtaa sisäinen kriitikkosiMene seisomaan peilin eteen ja kuuntelee, mitä ajatuksia sinulle herää, kun katsot itseäsi. Ota askel haastetta lisää ja mene kokovartalopeilin eteen alasti.


Toivottavasti ajatukset, mitä sinulle nousee, kun katsot itseäsi, on rakastiavia ja ihania ja lempeitä. Ja monella meistä sisäinen kriitikko herää peilin edessä todella vahvasti ääneen.


Jos peiliesimerkki ei toimi sinulle, voit miettiä tilannetta elämässäsi, missä olet epäonnistunut. Oli se sitten suurempi epäonnistuminen, tai ihan vain arkinen tilanne, jossa olet polttanut riisit pohjaan, tai hakenut lapsen tarhasta liian myöhään.

Saatat huomata että kritisoit itseäsi siitä, että kritisoit itseäsi.

Ehkä muuten huomaat, että itsekriitikko on siitä hauska tyyppi, että kun sitä lähtee huomaaman, niin sitten saapuu paikalle vielä itsekriitikon itsekriitikko.


Ole utelias


Kehotan sinua olemaan utelias! Sen sijaan, että musertuisit itsekriitikon alle, ole utelias siitä, mitä asiaa sillä on. Mitä ajatuksia nousee? Mitä oletuksia ja uskomuksia sinulla on itsestäsi ja elmästäsi? Mitä ajattelet itsestäsi? Mikälaisia tunteita sinulle herää?


Ole utelias myös sisäisen itsekriitikon itsekriitikkoa kohtaan!


Kirjoita ylös


Samalla, kun uteliaasti kuuntelet sisäistä kriitikkoasi, kirjoita ylös mitä ajatuksia sillä on. Ajatuksia, uskomuksia, väitteitä. Kirjoita ne kaikki ylös niin, että näet ne konkreettisesti.


Haasta sisäinen kriitikkosi


Kun olet saanut listan kirjoitettua, mieti, pitääkö ne ajatukset paikkaansa, mieti:

  • Pitääkö asiat todella paikkaansa?

  • Mikä on mahdollista elämässäsi, kun uskot sisäisen kriitikon viestiin?

  • Mikä ei ole mahdollista, kun uskot sisäistä kriitikkoa?

  • Miltä elämäsi näyttää 5 vuoden päästä, jos olet kuunnellut sisäistä kriitikkoasi ja elänyt sen mukaan, mitä se sinulta vaatii ja odottaa, ja mitä se estää tekemästä? Mitä olet saavuttanut elämässäsi? Minkälaista elämäsi on elää? Minkälaisia tunteita arjessasi on?

Katso sisäisen kriitikkosi väitteitä ja haasta ne kääntämällä ne ympäri:

  • Olen laiska --> Teen aina parhaani ja se riittää

  • Kukaan ei tykkää musta oikeasti --> Haluan ja saan olla juuri tällainen, kuin olen

  • Epäonnistuin taas --> Olen rohkea ja yritän, ja opin samalla tärkeitä asioitaHuomaa, että jos sisäinen kriitikkosi on vahva, se tulee kyllä paikalle, kun kirjoitat positiivisia lauseita itsestäsi. Kirjoittaminen voi myös tuntua todella tyhmältä ja voi olla, että et usko ollenkaan niihin positiivisiin lauseisiin, mitä kirjoitat.


Mutta kirjoita silti, koska sitä kautta sisäinen kriitikkosi alkaa hiljentyä ja pääset vahvistamaan positiivista käsitystä itsestäsi.


Tässä pätee sama kuin muissakin asioissa: harjoittelemalla tulee paremmaksi.


Kirjoita itsellesi voimalauseet


Kun olet kirjoittanut positiiviset vastaväitteet ylös, valitse sieltä kolme lemppariasi, kolme sellaista väitettä, joihin sinun on helpointa uskoa ja mistä sinulle tulee paras olo. Laita ne johonkin näkyville, vaikka jääkaapin oveen.


Lue lauseita itsellesi päivittäin. Silloin nämä uudet uskomukset pääsevät vahvistumaan sisälläsi. Kun vahvistat positiivista käsitystä itsestäsi, silloin sisäinen kriitikkosi hiljenee automaattisesti.

 

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page