top of page

Noora löysi coachauksen kautta yllättävän vahvuuden itsestään (Case-tarina)

Updated: Dec 16, 2022

Asiakas: Noora (nimi muutettu)

Ikä: 28v

Ammatti: Opiskelija

Paikkakunta: Helsinki

Coaching-työ: 12kk


Case-tarina on julkaistu asiakkaan luvalla.


Lähtötilanne: Noora tunsi olevansa kadoksissa itsensä kanssa


Nooralla oli vahva tunne, että hän kaipasi elämäänsä muutosta, eikä voinut enää jäädä samaan tilanteeseen, missä oli.


"Ensimmäisenä ajatuksena oli se, että olin kadoksissa itseni kanssa. Olin uupunut töissä ja minulla oli vahva tunne sisällä, että en tiennyt, olinko omalla alalla vai en."


Noora oli lukenut yhdysvaltalaisten coachien kirjoja ja tutustunut coachaukseen sitä kautta. Hän tiesi, että halusi työskennellä nimenomaan coachin kanssa, koska hän halusi muutosta oman tulevaisuuden selkeytymiseksi."Minulle tuli jo ekassa tapaamisessa sellainen olo siitä, miten Sari esitteli itsensä ja kertoi coaching-työskentelystä, että hänen kanssa oli tosi hyvä olla. En helposti luota ihmisiin ja olen varuillani, mutta Sarin kanssa tuli turvallinen ja luottavainen olo."Coaching-työskentely nostikin pöydälle herkkyyden


Coaching-työskentelyn kautta Noora pääsi kohtaamaan itseään uusilla tavoilla ja huomasi, että oli paljon muitakin asioita, mitä hän halusi työstää coachin kanssa. Tämä onkin tyypillistä coaching-työssä, jossa lähdetään liikkeelle usein yhdellä teemalla, mutta ollaan avoimia muillekin ajatuksille, joita matkan varrella saattaa nousta.


"Töissä sain kuulla tosi paljon sitä, että älä ole noin herkkä ja miksi olet noin herkkä ja olet kyllä niin herkkä. Tuli sellainen olo, että tämä on jotain negatiivista minussa. Sitten olin vaan hiljaa. Halusin olla hiljainen ja näkymätön, että en häiritse muita omalla herkkyydelläni."


"Sari auttoi minua löytämään uusia tärkeitä puolia itsestäni. Tai luulen, että ne puolet ovat aina olleet minussa, mutta en ole vain uskaltanut katsoa niitä."

Coaching-työskentelyyn vahvasti kuuluvassa avoimessa ja tuomitsemattomassa ilmapiirissä Noora pääsi tarkastelemaan omaa herkkyyttään neutraalista lähtökohdista. Hän huomasi, että herkkyys ei ole heikkous, josta pitäisi päästä eroon. Sen sijaan hän huomasi, että herkkyys on hänessä voimavara, ja sitä lähdettiin coaching-työskentelyllä vahmistamaan.


"Ajattelin, että minun ikäisen aikuisen kuuluu osata miettiä ja ajatella asiat itse, mutta siitä huolimatta en ollut tyytyväinen tilanteeseeni. Sari auttoi minua löytämään uusia tärkeitä puolia itsestäni. Tai luulen, että ne puolet ovat aina olleet minussa, mutta en ole vain uskaltanut katsoa niitä. Me luullaan, että me tiedetään, mutta ei me tiedetä. Meidän sisältä voi löytyä vaikka mitä kaikkea uutta. Ilmapiiri coachauksessa on tukenut luottamusta, vapautta, kehittymistä ja kasvua."Sisäisen johtajan vahvistaminen toi rohkeuden


Noora kertoo, että tärkein työkalu hänelle coaching-työskentelyssä on ollut oman sisäisen johtajan tunnistaminen ja vahvistaminen.


Oman sisäisen johtajan vahvistumisen kautta Noora on saanut rohkeutta olla oma itsensä, selkeyttä tehdä päätöksiä itsenäisesti, ja uskallusta olla sosiaalisissa tilanteissa enemmän äänessä ja ilmaista itseään enemmän.


Samalla Nooran kanssa on pohdittu erilaisia ajatuksia ja tapoja, joilla hän on esimerkiksi kritisoinut itseään ja ollut liian kiltti."Kun hakeuduin coachaukseen en koskaan ollut ajatellut sitä, miten monella eri tavalla olen kritisoinut itseäni. Mutta coaching-työskentelyssä olen oppinut, että minun ei tarvitse kritisoida tai vähätellä itseäni."


"Coaching on tuonut vapautta ja rohkeutta, että uskaltaa tehdä niitä asioita, joita haluaa ja ymmärtää jälkeen päin, että ei se ollutkaan niin vaikeaa, miltä se tuntui alussa."

Coaching-työskentelyn aikana Noora on päässyt kohtaamaan asioita itsessään, mitä ei ehkä muuten olisi ollut mahdollista kohdata. Hän kertoo kokeneensa coachauksen olevan ikään kuin simulaatio, jossa saa harjoitella olemaan oma itsensä, ja sitten saa mennä maailmaan harjoittelemaan sitä lisää.


"Coaching on tuonut vapautta ja rohkeutta, että uskaltaa tehdä niitä asioita, joita haluaa ja ymmärtää jälkeen päin, että ei se ollutkaan niin vaikeaa, miltä se tuntui alussa. Prosessin myötä huomaa miten kehittyy ja kasvaa ihmisenä. Coach on kanssakulkija. Hän seuraa, haastaa ja avaa silmiä. Se on vähän erilaista, kuin mihin olen tottunut."


Erityisen hyödyllisenä Noora kertoo kokeneensa sen, että coaching-työskentelyn kautta hänellä on ollut lupa tehdä asioita, mitä hän ei ehkä olisi muuten uskaltanut tehdä.


"Pidin siitä, että Sari haastoi minua jo ensimmäisessä tapaamisessa tekemään asian mitä olin pohtinut pitkään, mutta en ollut uskaltanut tehdä. Tuo haaste oli todella hankala ja samalla paras ikinä. Ajattelin, että jos tämä coaching on tällaista, niin haluan tätä. Coaching ei ollutkaan pelkkää kuuntelemista, vaan Sari oikeasti sanoo ja kysyy asioita rohkeasti suoraan, vaikka ne tuntuisivat joskus epämiellyttäviltä.""Rakastan nyt itseäni enemmän"


Coaching-työskentelyn kautta Noora ryhtyi näkemään herkkyyden omana voimavaranaan.


"Rakkaus itseään kohtaan on vahvistunut. Aikaisempien kokemusten takia ajattelin, että herkkyys on huono asia. Sarin kanssa opin, että herkkyys olikin se minun vahvuuteni. Sitä ei ole kaikilla. Se ei todellakaan ole heikkous eikä mitään negatiivista, vaan päinvastoin. Herkkiä ihmisiä tarvitaan."


"Jos haluan näyttää tunteeni, niin sitten näytän. Se on minun kieleni, se on minun itseilmaisuni."

Noora huomasi, että kun rakastaa itseään sellaisena kuin on, niin on helpompi ja vapaampi elää.


"Jos jokin asia koskettaa minua, vaikka joku musiikki tai maisema tai kaunis tilanne, niin annan tunteeni näkyä. Aikaisemmin saatoin pitää tunteet ja kyyneleet sisällä. Mutta jos haluan näyttää tunteeni, niin sitten näytän. Se on minun kieleni, se on minun itseilmaisuni. Se tuntuu vapauttavalta. Kun annan itseni olla herkkä, olen läsnä hetkessä ja olen aito."


Noora on myös huomannut, että kun hän on oppinut olemaan itsensä kanssa, hän on oppinut olemaan muiden kanssa. Hän osaa aikaisempaa paremmin olla haastavissa tilanteissa vahva ihminen niille läheisille, jotka tarvitsevat häntä.Coaching ei ole aina helppoa


Aloitimme Nooran kanssa aluksi neljän kuukauden coaching-työskentelyllä, jota on jatkettu Nooran toiveesta lopulta vuoden pituiseksi matkaksi.


"Muutos ei tapahdu kuukaudessa tai kahdessa kuukaudessa, vaan se vaatii aikaa ja hyväksymistä."


Coachauksen aikana asiakas työskentelee itsenäisesti tapaamisten välillä yhdessä sovittujen tavoitteiden ja tehtävien kanssa. Noora huomasi, että työ on myös välillä raskasta.


"Välillä turhaudun omaan epävarmuuteeni. Tulee päiviä ja hetkiä, kun mietin, että teenköhän nyt elämässäni oikein. Samaan aikaan olen oppinut omien kokemusteni kautta, että elämän käännekohdat voivat joskus olla jopa todella hyviä ja tärkeitä elämässä. Ne voivat olla isoja askelia johonkin uuteen ja parempaan."


"Minulla on päällimmäisenä ajatus, että kuka on se Minä-aikuinen kenen kanssa haluan elää seuraavat vuosikymmenet. Siitä ajatuksesta saan joka kerta motivaatiota työskennellä itseni kanssa."

Noora on työskennellyt itsenäisesti mm. kirjoittamalla ajatuksia ylös ja kertaamalla omia muistiinpanoja. Hän on myös pohtinut oivaltamiaan asioita yhdessä läheistensä kanssa.


"Minulla on päällimmäisenä ajatus, että kuka on se Minä-aikuinen kenen kanssa haluan elää seuraavat vuosikymmenet. Siitä ajatuksesta saan joka kerta motivaatiota työskennellä itseni kanssa. Haluan osata elää itseni kanssa ja tarvitsen sen Minä-aikuisen elämääni."Katse tulevaisuuteen


Coaching-työskentely tapahtuu tässä hetkessä, mutta katse pidetään aina tulevaisuudessa - siinä, mitä kohti asiakas haluaa olla menossa.


"Olen tällä hetkellä paljon onnellisempi."

Noora kertoo, että haluaa löytää tulevaisuudessa työn, missä herkkyyttä arvostetaan ja pidetään voimavarana. Hän toivoo, että herkkyyden vahvoista puolista puhuttaisiin enemmän ja että herkkiä ihmisiä osattaisiin arvostaa.


"Haluan työn, jossa eletään sellaisella ajatuksella, että herkkyys on se minun vahvuuteni, joka nimenomaan tarvitaan siinä työyhteisössä. Herkkyys on tosi paljon kaikkea. Se on sitä, että olen läsnä. Että välitän."


Noora kertoo olevansa kiitollinen itselleen siitä, että hän on halunnut huolehtia itsestään ja päättänyt lähteä työskentelemään coachin kanssa.


"Ilman tätä coaching-työskentelyä voi olla, että olisin ehkä joskus löytänyt vahvuuteni, ja voi olla, että en olisi. Olen tällä hetkellä paljon onnellisempi."


Kysymykseen siitä, kenelle Noora suosittelisi coachausta, hän vastaa näin:


"Voisin suositella coachausta kaikille, koska itse sain coachauksesta paljon kaikkea muutakin, kuin vain sitä, minkä takia alunperin hakeuduin coachaukseen. Sellaisen ihmisen kanssa, joka on työstänyt itseään ja on sinut itsensä kanssa, on mukavampi olla, kommunikoida, seurustella ja tehdä yhteistyötä. Sillä ei helpota vain omaa elämää, vaan myös muiden. Uskon, että jokainen pystyy siihen."


Case-tarina on julkaistu asiakkaan luvalla.


 

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page