top of page

Tärkeä harjoitus, ennen kuin suunnittelet seuraavaa vuotta

Updated: Dec 16, 2022


Seuraavan vuoden suunnittelu on mielestäni tärkeää aloittaa sillä, että putsaa ensin pöydän siitä, mitä tänä vuonna on tapahtunut, katsoo koko vuotta positiivisesta näkökulmasta ja lähtee sitten siihen rakentamaan uutta päälle.


Huomaan helposti itsestäni, että olen tehnyt itselleni vuoden tavoitteet, mitkä ei välttämättä ole toteutuneet siinä muodossa kuin ajattelin, ja tästä voi nousta sellainen olo, että olen epäonnistunut.


Epäonnistumisen tunteen päälle uusien tavoitteiden tai suunnitelmien rakentaminen ei ole välttämättä maailman fiksuin juttu.

Opetan tässä blogissa sinulle työkalun, jota itse käytän, ja joka on mielestäni todella tärkeä ottaa käyttöön, ennen kuin lähtee tekemään suunnitelmia seuraavalle vuodelle. Kerron myös, mitä itse oivalsin tätä harjoitusta tehdessäni.


Työkalu on yksinkertaisuudessaan se, että käydään läpi ne asiat, joissa onnistuttiin tänä vuonna, ja toisaalta ne asiat, jotka on tänä vuonna opittu.


Missä onnistuit?


Tee itsellesi paperille yksinkertainen ruudukko, jossa on kaksi osaa: toisella puolella onnistumiset ja toisella puolella oppimiset (menköön tämä riimittelyn vuoksi nyt näin vaikka ei hyvää suomenkieltä olekaan :D ). Pidä huolta, että molempien otsikoiden alla on reilusti tyjää tilaa ja anna itsellesi ainakin 15 minuuttia aikaa miettiä molempia otsikoita.Onnistumiset eivät välttämättä ole asioita, jotka olivat vuoden alussa tavoitelistallasi tai uudenvuoden lupausten listalla. Ne voivat olla jotakin ihan muuta.


Mitä olet vuoden aikana tehnyt tai kohdannut, missä koet onnistuneesi?

Tässä on tärkeä luopua sellaisista isoista odotuksista, että onnistumiset pitäisi olla jotakin massiivista, jotta niitä voi kirjoittaa ylös. Ne voivat olla todella pieniä asioita.


Itse esimerkiksi onnistuin tänä vuonna suunnittelemaan itselleni kuukauden ruokalistan niin, että minulla on nyt lista, mistä voin aina katsoa, mitä aion kokata ensi viikolla. Ei tämä asia ollut tavoitelistallani vuoden alussa, mutta koen että tämä on ollut suuri onnistuminen itselleni tänä vuonna.


Eli kirjaa ylös kaikki pienet ja vähäpätöisiltäkin tuntuvat asiat, missä koet onnistuneesi tänä vuonna, laita ne kaikki ylös.
Mitä opit?


Kun olet tehnyt tämän, mieti seuraavaksi, missä asioissa olet vuoden aikana oppinut jotakin.


Nämä voivat olla positiivisia tilanteita. Esimerkkinä tällaisesta on se, että muutin tämän vuoden aikana kerrostalosta rivitaloon, minkä jälkeen olen oivaltanut, että juuri sellainen koti jossa nyt asun, on sellainen koti jonka itselleni haluan. Tämän muutoksen kautta itsestäni uuden asian.


Oppimista voi tapahtua myös "epäonnistumisten" kautta sellaisissa tapahtumissa, missä asiat eivät menneet niin kuin olisit toivonut. Mutta jos katsot tapahtumaa oppimisen näkökulmasta, mitä voit huomata oppineesi?


Mitä voit valita, että opit tilanteesta?

Kirjoita ainakin 15 minuuttia, ja vaikka sinusta tuntuisi, että et keksi enää yhtään onnistumista ja oppimista, anna silti itsellesi vielä aikaa. Kun annat aikaa ja rauhan kirjoittaa, saattaa hyvinkin mieleesi tulla vielä lisää asioita.
Oivalluksia


Miltä listasi näyttävät? Ehkä huomaatkin saavuttaneesi paljon ja onnistuneesi monissa asioissa vuoden aikana! Sellaisissakin asioissa, mitkä eivät alun perin edes olleet tavoitteita tai lupauksia tai unelmia tälle vuodelle.


Itse huomasin listoja tehdessäni, että epäonnistumisen tunteita ei edes noussut pintaan. Kyllähän niitäkin on ja se on ihan ok, mutta on hyvä, että ei anna niiden olla päälimmäisenä ajatuksena siitä, mitä vuoden aikana on tapahtunut.


Minusta tämä on tärkeä lähtökohta, kun alkaa sitten miettimään, mitä seuraavana vuonna haluaisi tehdä ja saavuttaa.Työn tekeminen säännöllisesti ja pitkäjänteisesti on paljon tärkeämpää, kuin työn tekeminen täydellisesti. On tärkeämpää saada asioita valmiiksi ja maailmalle, kuin se, että hioo niitä loputtomasti työpöydän ääressä.

Elämässä voi myös hassutella ja laittaa sitä kautta itsensä likoon.

Oppimisten pohtimisen kautta minulle nousi myös oivallus siitä, että arvot ovat minulle paljon tärkeämpiä, kuin tavoitteet. Tämä tarkoittaa sitä, että tavoitteellisuus vain sen takia, että on hyvä olla tavoitteita elämässä ei tunnu minusta enää merkitykselliseltä. Sen sijaan minulle tärkeää on se, että tiedän omat arvoni ja rakennan tavoitteet niiden päälle niin, että voin tavoitteideni kautta elää arvojani joka päivä. Tämä oivallus nousi vahvasti itselläni tuonne oppimisten listalle tällä kertaa ja tämän haluan ottaa mukaani myös, kun mietin tavoitteitani ensi vuodelle.


Minkälaisia onnistumisia ja oppimisia ja oivalluksia sinulle nousi harjoituksen kautta?


Tästä on hyvä jatkaa miettimään sitten ensi vuoden tavoitteita!


 

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page