Ultimaattinen opas itseluottamukseen

Updated: Apr 19, 2021


Olet päättänyt jotakin ja ehkä jo päätöksen hetkellä ajatuksesi on ollut, että "No, en mä oikeastaan edes tiedä että aionko mä tehdä tätä". Meillä kaikilla on elämässämme esimerkkejä tästä.


Olet silti päättänyt tehdä asian ja sitten alat lipsua päätöksestä. Silloin opetat itselleni, että sinulla on tavoite, mutta et itse asiassa kuitenkaan tee mitään sen eteen. Tämä murentaa sitä luottamusta, mitä sinulla on omaa tekemistäsi ja itseäsi kohtaan. Et enää luota yhtä paljon siihen, että pidät kiinni niistä asioista, mitkä ovat sinulle tärkeitä.


On äärettömän tärkeää sitoutua niihin tavoitteisiin, mitä itselleen on tehnyt.

Sitoutuminen ei ole tärkeää pelkästään siksi, että tavoitteen voi saavuttaa vain sitoutumalla tekemään töitä tavoitteen eteen. Sitoutuminen on tärkeää erityisesti sen takia, että kun sitoudut tavoitteeseen, opetat jatkuvasti itsellesi, että kun olet päättänyt jotain, ja joku asia on sinulle tärkeä, niin voit oikeasti luottaa siihen että teet niitä asioita, mitä olet päättänyt tehdä.


Käyn tässä blogissa läpi:

  • Miten ottaa täysi vastuu omasta elämästä ja tavoitteista

  • Mitä tekemistä sitoutumisella on itseluottamuksen kanssa

  • Tavallisimmat esteet sitoutumisen tiellä

Sitoutuminen rakentuu pitkälti omien arvojesi vankan kivijalan päälle. Tiedätkö, mitkä ovat omat 5 ydinarvoasi? Voit määrittää ne Arvoja-työkalun avulla.Ota 100 % vastuu elämästäsi ja tuloksistasi


Tämä voi kuulostaa rajulta väitteeltä ja helposti tästä tuleekin heti ajatus, että enhän minä nyt 100% voi olla vastuussa, että kyllä aina löytyy syitä miksi elämä ei ole sellaista, kuin haluaisin, tai miksi en voi tehdä asioita sillä tavalla, kuin haluan.


Tarjoan tähän Tony Robbinssilta kuulemaani näkökulmaa:


Jos asia on sinulle tarpeeksi tärkeä, löydät kyllä tavan ja resurssit tämän asian saavuttamiseksi. Jos kaikkein rakkaimman ihmisen henki olisi kyseessä, löytäisit kyllä tavan saada asian tehtyä.


Kaipaatko rohkeutta elämänmuutokseen ja motivaatiota muutoksen toteuttamiseksi? Haluaisitko vahvemman itsetunnon ja itseluottamuksen niin, että pääset eroon edistymistä rajoittavista uskomuksistasi ja tavoistasi? Tutustu coachaukseen - varaa aloitustapaaminen tästä.


Viisi porkkanaa päivässä


Oma hassu esimerkkini on tässä:


Kuvitellaan, että minulla on tavoite syödä viisi porkkanaa päivässä ja huomaan että jääkaapissani ei ole yhtään porkkanaa. Lähden kauppaan ja sieltä onkin kaikki porkkanat loppu.


Ensimmäinen ajatukseni on, että en voinut tänään syödä porkkanoita, koska niitä ei ollut kaupassa. Vika on kauppiaassa ja olosuhteissa.


Mutta itse asiassa jos elämässäni kaikkein rakkaimman ihmisen henki olisi kyseessä, niin olisin kyllä mennyt jo toissapäivänä kauppaan etsimään porkkanoita ja ostanut niitä niin paljon, että olisin varmasti tiennyt, että ne eivät pääse loppumaan.


Tai jos porkkanat olisivat loppuneet kaupasta, olisin keksinyt jonkun toisen keinon. Olisin ehkä käynyt jokaisen naapurin ovella ja pyytänyt saada edes yhden porkkanan niin pitkään, että minulla olisi ollut vähintään viisi porkkanaa kasassa.


Jos olen oikeasti ottanut täyden vastuun ja sitoutunut tavoitteeseeni, luon olosuhteet onnistumiselle jo hyvissä ajoin.

Tällä esimerkillä ei tietenkään ole todellisuuden kanssa missään tekemisissä, mutta toivottavasti ymmärrät pointin.Kasvata itseluottamuksen lihasta


Sitoutuminen ei ole mielestäni tärkeää siksi, että tavoitteista täytyy pitää kiinni, tai muuten elämä on pilalla. Vaan siksi, että kun olet sitoutunut tavoitteeseen ja toteutat sitä joka päivä, niin itseluottamuksesi lihas kasvaa.


Tiedämme kaikki sisäisen puheen, joka menee suunnilleen näin: Miksi mun pitää syödä näitä porkkanoita? Kyllä mä varmasti voin tänään antaa itselleni vapaapäivän tästä. Itse asiassa kolme kertaa viikossa riittäisi varmasti ihan hyvin. Onko tällä oikeastaan mitään merkitystä, tarviiko mun syödä näitä ollenkaan?


Sitoutumista ja tekemistä nakertavia ajatuksia tulee joka päivä. Jos päätät kuunnella näitä ajatuksia, kasvatat epäluottamusta itseeni.


Tiedät, että sinulla oli tavoitteita ja toiveita saada asioita aikaiseksi, mutta tuskinpa niissä onnistut, ethän ole aikaisemminkaan onnistunut.

Sen sijaan, että lannistuisi siitä, että "ei se tahdonvoima taaskaan riitä", nämä nakertavat ajatukset voi ottaa vastaan mahdollisuutena sitoutua tavoitteeseen uudelleen ja uudelleen. Joka kerta, kun huomaat nakertavan ajatuksen ja päätät silti tietoisesti olla sitoutunut tavoitteeseen, vahvistat itseluottamustasi. Tiedät, että voit luottaa siihen, että kun olet päättänyt jotain, toimit oikeasti sen mukaisesti.Muutos on epämukavaa


Haluamme muutoksia, koska vanha tapamme tehdä asioita ei ole tuottanut sellaisia tuloksia elämässämme, mitä haluamme nähdä ja kokea. Harvoin kaipaamme muutosta niihin asioihin elämässä, mitkä tuntuvat toimivan hyvin ja tuovat elämään iloa ja merkityksellisyyttä.


Muutos tarkoittaa aina sitä, että saa ottaa käyttöön uusia tapoja tehdä asioita. Muutokset eivät välttämättä ole kovin suuria, mutta ne ovat silti jotain erilaista, kuin mitä olet tähän asti tehnyt.


Uudet tavat herättävät meissä usein vastustusta, koska ne eivät ole vielä tuttuja.

Uusi tapa tehdä asioita voi tuntua vieraalta, epämiellyttävältä, epämukavalta, jopa pelottavalta. Usein tämä epämukavuus tulee juuri siitä, että uudessa tavassa on vain jotakin erilaista. Tapa syödä viisi porkkanaa päivässä on jotakin, mitä en ole aikaisemmin tottunut tekemään.


Suuren Nyt koko projekti on pilalla -tyyppisen draaman sijaan, epämukavuuden voi kohdata oppimisen näkökulmasta: Hei nyt tuli se hetki, että saan sitoutua tähän uudelleen ja kasvattaa itseluottamuksen lihasta niin, että se kasvaa ja kasvaa ja kasvaa.


Kun saat harjoitella sitoutumista, niin se lihas ihan oikeesti kasvaa ja silloin sitoutuminen muihinkin asioihin tulee helpommaksi elämässä. Mikä tarkoittaa sitä, että muutoksen tekeminen ja uudet tavat ja tavoitteet ei enää tunnu niin vaikeilta, kun voit luottaa siihen että kun olen päättänyt, niin teet.


Eli opi huomaamaan ne hetket kun, vastustus ja epäilys nousevat, ja päätä että olet sitoutunut sinulle tärkeään tavoitteeseen sen vanhan tarinan sijaan. Vakaa sitoutuminen tavoitteeseen auttaa pääsemään tuosta epämukavuudesta eteenpäin ja pitämään uudesta tavasta kiinni, kunnes uudesta tavasta on tullut osa arkea.
Tavallisimmat syyt sitoutumisen tiellä


Mieti, miten sitoutunut asteikolla 1-10 olet tavoitteeseesi. Jos taso on 10 - loistavaa! Jos se on alle 10, mieti mistä se johtuu.


Tavoite voi olla liian suuri tai tavoitteita on liikaa


Voi olla, että tavoite on liian suuri, eikä sinulla ole mahdollisuutta toteuttaa sitä. Tavoite on enemmänkin ihanne siitä, mitä haluaisit tehdä. Jos sinulla on vaikkapa tavoite käydä seitsemän kertaa viikossa kuntosalilla ja sinulla on todella kuormittava työ ja viisi lasta, tavoite ei ole välttämättä realistinen. Voi olla ihana ajatus päästä joka päivä kuntosalille, mutta käytännössä se on mahdotonta. Eli sitoutumisen taso on alle 10, koska tiedät, että tavoite ei ole mahdollinen. Mieti, kuinka voisit muokata tavoitetta niin, että voit sitoutua siihen 10-tasolla.


Mikä olisi sellainen tavoite, mikä vie sinua jollakin tavalla eteenpäin, mutta ei ole utopistinen tämän hetken elämäntilanteessasi?

Jos tavoitteesi on tuo seitsemän kertaa, ja käyt salilla kuitenkin kaksi kertaa viikossa, kasvatat koko ajan epäluottamusta itseesi ja epäonnistumisen kokemus kasvaa. Sen sijaan jos päätät, että tavoitteesi on seitsemän sijaan tuo kaksi kertaa viikossa, kasvatat onnistumisen ja itseluottamuksen kokemuksia.


Samalla tavalla, jos tavoitteita on todella paljon kerralla, niiden toteuttaminen voi käydä mahdottomaksi. On parempi olla yksi hyvä tavoite kerrallaan, joka vie eteenpäin ja johon voi sitoutua joka päivä.


Se, että pystyt toteuttamaan realistista tavoitettasi ja kasvattaa itseluottamuksesi lihasta, on paljon tärkeämpää, kuin se, että sinulla on joku todella hienon kuuloinen tavoite, mitä et pysty toteuttamaan.
Tavoite ei perustu omiin arvoihisi


On todella tärkeää, että tavoitteesi perustuvat omiin arvoihisi, jotta valinnan hetkillä voit muistaa, miksi uudesta tavasta kiinni pitäminen on sinulle tärkeää. Jos sitoutumisesi taso on alle 10, voi olla, että tavoite ei perustu sinulle tärkeisiin arvoihin.


Jos kumppanini on sanonut minulle, että minun kannattaisi syödä 5 porkkanaa päivässä ja haluan miellyttää häntä, mutta en oikeastaan tiedä miksi niitä porkkanoita pitäisi syödä, en välttämättä koe olevani kovin sitoutunut tavoitteeseen. Sen sijaan, jos porkkanoiden syöminen perustuu siihen, että terveys on minulle todella suuri arvo, koska haluan olla energinen ja elää pitkään, ja porkkanat liittyvät terveyteen jollakin oleellisella tavalla, silloin ymmärrän syvällisesti, miksi tavoitteeni on minulle niin tärkeä.


Pull power is bigger than willpower - arvot voittavat tahdonvoiman

Arvojen kautta rakennamme joka päivä elämää sellaiseksi, minkälaista elämää haluamme elää. Arvot johdattavat ja motivoivat meitä siihen suuntaan, mihin haluamme olla menossa. Arvot ja se tämän hetkinen ja myös tulevaisuuden sinä, jota olet arvojesi kautta rakentamassa, luovat perustan joka vetää sinua tavoitettasi kohti sen sijaan, että joudut kovasti käyttämään tahdon