Yksinyrittäjän eka vuosi - 10 asiaa, mitkä opin

Updated: Apr 19, 2021

Minulle tuli juuri vuosi täyteen yrittäjänä ja jos saisin nyt aloittaa alusta, toivoisin, että tietäisin nämä 10 asiaa, mitkä olen tämän vuoden aikana oppinut.


Jälkiviisaus on toki aina parasta viisautta ja uskon siihen, että näin hommat toimii muutenkin elämässä. Tekemällä oppii, virheistä oppii, epäonnistumisista oppii. Ja myös onnistumisista oppii koko ajan. Ja mikä sen hienompaa, kuin se, että saa oppia joka päivä!


Näiden 10 asian myötä on todella kiva lähteä seuraavaan vuoteen.


1. Luovu täydellisyydestä


Perfektionistiluonne jää helposti vähän suunnitteluasteelle. Sitä suunnittelee ja suunnittelee ja hioo ja hioo ja yrittää tehdä täydellistä, ennen kuin laittaa maailmalle sen ajatuksen, minkä haluaa sinne tarjota.

Tämä ei ole kovin hyvä strategia. Ensiksi sen takia, että asiat jäävät helposti vain sinne suunnittelupöydälle. Ja toiseksi sen vuoksi, että kun itsekseen suunnittelee ja ajattelee että oma idea on hyvä, se ei kuitenkaan välttämättä ole se, mitä ihmiset haluaa, tai ei ainakaan juuri siinä muodossa.


Sen takia on parempi puhua keskeneräisistä suunnitelmista ja luottaa siihen, että nettisivut saavat olla epätäydelliset. On tärkeää vain tehdä. Laittaa asioita eteenpäin ja asioita näkyviksi, koska vain sillä tavalla voi saada palautetta ja lisää omaa ymmärrystä siitä, mikä on ihmisten mielestä kiinnostavaa.2. Ei tarvitse olla yksin


Itselleni on ollut todella tärkeää, että olen löytänyt hyviä porukoita ja ihmisiä niin, että ympärillä on henkilöitä joiden voin sparrailla ideoita, joiden kanssa voidaan innostua yhdessä ideoista, ja joilta voin oppia koko ajan. On myös todella innostavaa kuulla muiden ideoita, sparrailla niitä heidän kanssaan ja sitä kautta myös oma luovuus kehittyy siinä, mitä on itse tekemässä.

Yksinyrittäjänkään ei tarvitse (eikä kannata) olla yksin.

Itselleni on ollut myös tärkeää se, että ihmisiä on ympärillä myös fyysisesti. Ennen koronarajoituksia olen istunut todella paljon kahviloissa ja kirjastoissa tekemässä tätä työtä sen sijaan, että vain jumittuisin yksin kotitoimistolle. Unelmani on, että koronan väistyessä vuokraan työtilan yhteistyötilasta Helsingistä, jotta saan olla ihmisten parissa. Vaikka teen työtä yksin, voin silti löytää paikkoja, joissa voin tavata ja kohdata ihmisiä, ja jutella heidän kanssaan kahvikupin ääressä.


3. Yrittäjällä on kaksi ammattia


Olen vasta tämän vuoden aikana ymmärtänyt, että yrittäjällä on kaksi ammattia yhtä aikaa. Toinen on yrittäjän ammatti, liittyy myynti, markkinointi, nettisivut, kirjanpito, mahdollinen henkilöstöhallinto, ja kaikki muut yrityksen pyörittämiseen liittyvät asiat.


Toinen ammatti on se varsinainen substanssi, joka minun tapauksessa tarkoittaa life coachin ammattia. Siihen puolestaan liittyy omat juttunsa, kuten asiakastyö, kouluttautuminen, sisällön tuotanto, palveluiden kehittäminen, ja niin edelleen.


Näiden kahden ammatin välillä vuorottelu erityisesti ajankäytöllisesti ei ole ollut minulle ihan yksinkertainen asia hahmottaa.


Olen saanut siitä pikkuhiljaa kiinni ja huomannut, että molemmille täytyy varata kalenterista riittävästi aikaa. Ja toisaalta molemmille voi hyvin mielin varata kalenterista aikaa, koska molemmat puolet kuuluvat tähän työhön.


4. Pyydä apua


Huomaan, että en ole tyyppi, joka on ensimmäisenä pyytämässä apua asioihin, vaan haluan tehdä itse ja selvittää itse. Mutta yksinyrittjänä tämä ei ole ajankäytöllisesti kovin fiksua.


Olen joutunut tässä ensimmäisen vuoden aikana ottamaan hanskaan niin paljon asioita sekä coaching-substanssiin että yrittäjyyteen liittyen, että olen oppinut ottamaan todella mielelläni apua erilaisilta asiantuntijoita, jotka ovat oikeasti erikoistuneet siihen, mitä olen tarvinnut.

Vuoden 2020 aikana tärkeitä yhteisöjä ovat olleet Aina Giving, Happy Jack Yoga, ja Shantin joogaohjaajakoulutuksen porukka sekä CTI:n coach-kollegat. Tärkeitä ja oivaltavia kohtaamisia minulla on ollut mm. Ränch Markkinoinnin Joonas Kylliäisen, sekä coach-kollegoiden Jack Bokenin ja Marika Nikkisen kanssa.


Olen pyytänyt apua ainakin nettisivujen tekemiseen, kirjanpitoon ja markkinointiin, ja olen pyytänyt kollegoilta apua ideoihin ja ajatuksiin. Olen pyytänyt tämän vuoden aikana todella paljon apua. Se on ollut mahtavaa, koska minulla on ollut todella innostavia keskusteluita monien eri alojen ihmisten kanssa ja olen oppinut heiltä todella paljon siitä, miten asioita kannattaa tehdä ja miten asiat toimivat.


Toki tässä tulee vastaan myös kustannuskysymys, koska apu ei ole ilmaista, eikä sen mielestäni pidäkään olla.

Kannattaa kuitenkin oikeasti miettiä, miten kustannukset, mutta myös oma ajankäyttö pysyvät järkevinä.

Olen huomannut, että kaikilla asiantuntijoilla on mielipiteitä siitä, miten asioita kannattaa tehdä ja nuo mielipiteet ovat joskus ristiriidassa keskenään. Yhden mielestä kaikkein tärkeintä on tehdä asiaa A, toisen mielestä on paljon tärkeämpää tehdä asiaa B. Jos seuraa kaikkia ohjeita, omasta työstä tulee helposti soutamista ja huopaamista. Siksi on tärkeä kuunnella neuvoja ja ajatuksia, mutta pysähtyä miettimään myös sitä, mikä omassa yritystoiminnassa on itselle tärkeää ja mitä omat asiakkaat tuntuvat haluavan, ja seurata rohkeasti myös sitä.


Olen ollut myös todella iloisesti yllättynyt siitä, miten paljon Suomessa on tarjolla erittäin hienoja, maksuttomia palveluita aloitteleville yrittäjille. Starttirahan hakemisen yhteydessä minulle selvisi, kuinka paljon esimerkiksi uusyrityskeskuksilla on maksutonta konsultointia ja muita palveluita. Kun lähtee yrittäjäksi, kannattaa ehdottomasti selvittää näitä palveluita ja hyödyntää niitä!


5. Ole rohkeasti epämukavuusalueella


Uudessa työpaikassa on aina paljon asioita, missä on epävarma ja joutuu laittamaan itsensä likoon. Käytän usein venäläisen uimakoulun vertausta: heitetään syvään veteen ja katsotaan uimataito. Ensimmäisen yrittäjävuoden varrella on ollut tätä paljon. Otan sen positiivisesti vastaan, koska olen huomannut, miten nopeasti henkilökohtaista kasvua tapahtuu nimenomaan epämukavuusalueella.

Huomaan, että vuoden aikana esimerkiksi videoiden tekeminen oli aluksi epämukavaa. Tuntui kiusallista olla esillä ja laittaa videoita ja kuvia someen, ja toisaalta omasta työstä kertominen ja oman työn myynti on tuntunut varsinkin aluksi aika vaikealta.


Olen kuitenkin huomannut, että kun näitä asioita vain suostuu tekemään, niin epämukavuus poistuu melko nopeasti. Mitä enemmän epämukavia asioita tekee, sen tutummalta ne jo tuntuvat. Nykyisin esimerkiksi videoiden tekeminen ei tunnu lainkaan epämukavalta - itse asiassa se on minusta todella kivaa.


Epämukavia asioita ei pidä tehdä vain sen takia, että pitää tehdä epämukavia asioita. On hyvä muistaa, miksi näiden asioiden tekeminen on tärkeää. Esimerkiksi myyntityö ei ole edelleenkään lempijuttuni mutta tiedän että se on tärkeää, koska vain sitä kautta, että minulla on asiakkata, voin tehdä life coachin työtä. Ja tämän työn tekeminen on minulle todella tärkeää, koska näen miten suuri hyöty siitä on asiakkaalleni.


6. On tärkeä puhua siitä, mitä tekee


Olen huomannut, että kannattaa puhua kaikista ideoista, jotka ovat vielä ideatasolla ja kaikista niistäkin asioista, mitkä ovat jo vakiintuneet omaan tekemiseen. Ihmisiä kiinnostaa kuulla ja heille on myös mukava kertoa.

Kun puhun ihmisten kanssa, opin koko ajan lisää siitä, mikä heitä kiinnostaa ja miten ideani heijastuvat, kun kerron niistä heille.

Aina kun olen kertonut ihmisille siitä, mitä teen ja mitä työni pitää sisällään, sanoitan tekemistäni koko ajan myös itselleni ja rakennan itselleni uudelleen ja uudelleen ymmärrystä siitä, mitä on olla yrittäjä ja life coach.


7. Erota lyhyt ja pitkä aikajänne


Yrittäjän täytyy tehdä asioita lyhyellä aikajänteellä, esimerkiksi myyntityötä täytyy tehdä niin, että tiedän, mikä asiakasmääräni on ensi kuussa. Samalla täytyy tehdä asioita pitkällä aikajänteellä niin, että voin rakentaa pidemmän aikavälin visiota.


Pitkän aikajänteen asiat voivat olla todella pieniä ja tuntua merkityksettömiltä nyt, mutta säännöllisellä ja pitkäjänteisellä tekemisellä rakennan joka viikko sitä, missä haluan olla yritykseni kanssa kolmen vuoden päästä.


Viikoittaista työaikaa täytyy siis jakaa sekä lyhyen että pitkän aikajänteen tehtäville.


8. Pidä kirjaa siitä, mitä olet tehnyt viikon aikana


Kuten monessa muussakin työssä, yrittäjän to do -listat voivat olla todella pitkiä ja voi tuntua, että ne eivät ole koskaan perjantaina valmiita. Olen huomannut, että on hyvä pitää kirjaa siitä, mitä olen päivän ja viikon aikana tehnyt. Silloin saan onnistumisen kokemuksia, jotka saattaisivat jäädä saamatta, jos vain tuijottaisin keskeneräisiä to do -listoja. On tärkeää huomata pienetkin onnistumiset joka päivä ja joka viikko!


9. Pidä huolta itsestäsi


Tämä on kaikkein tärkein asia!


Yksinyrittäjänä olen itse oma pomoni. Ja oikeasti olen joskus ihan hirveä pomo! Vaadin itseltäni paljon, enkä anna itselleni taukoja ja kaikki tiedämme että juuri näin ei pitäisi tehdä. On tärkeä pitää huolta itsestään sekä työpäivien aikana että työajan ulkopuolella.


Monesti puhutaan, että yrittäminen on sitä, että tehdään kellon ympäri töitä ja luetaan sähköposteja sängyssä ja tehdään kaikkea koko ajan. Ja sitähän se työelämä on muutenkin, eikä tämä siis koske pelkästään yrittäjiä. Minusta tuntuu, että oma työ on niin kivaa, että se tuntuu välillä jopa harrastukselta, ja huomaan että tämä häivyttää helposti työn ja vapaa-ajan rajaa.


Itsestään huolta pitäminen on tärkeää monesta syystä mutta varsinkin kahdesta syystä:


1. Oli palvelu tai tuote mikä tahansa, mitä myy, mielestäni on tosi tärkeää olla tyyppi, jolta on kiva ostaa. Jos on energinen ja hyväntuulinen ja näkyy että se on aitoa, niin ostan kyllä itse mielelläni sellaiselta ihmiseltä. Olen puhunut muiden yrittäjien ja myyntityötä tekevien kanssa, että loppujen lopuksi se on se persoona, jolta ostetaan, riippumatta, minkälaisesta tuotteesta tai palvelusta on kyse.

Se, pitääkö omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolta ja minkälainen fiilis omasta työstä ja ehkä elämästä ylipäänsä on, näkyy suoraan ulospäin.

2. Etenkin yksinyrittäjällä koko liiketoiminta perustuu siihen, että yrittäjä itse on se tyyppi, joka tekee työt. Ehkä voi tehdä vuoden todella paljon, mutta sen jälkeen on ihan loppu eikä tämä näy liikevaihdossa ainakaan positiivisella tavalla. Jos taas ajatellaan pitkällä aikajänteellä, sitä energiaa ja voimavaroja ja innostusta täytyy voida jakaa pitkälle aikavälille niin, että työtä on kiva tehdä edelleen esimerkiksi 10 vuoden päästä.


10. Usko siihen, mitä olet tekemässä


Kyllähän totuus on se, että usko meinaa välillä loppua.


Minusta on ollut kiva, kun olen jutellut joidenkin 10-15 vuotta toimineiden yrittäjäkollegoiden kanssa, ja he ovat kertoneet, että edelleen tulee välillä samoja ajatuksia, mitä minulla on tullut tämän vuoden aikana, että onko tässä mitään järkeä, mitä olen tekemässä.


Mielestäni on ok, että välillä näitä ajatuksia tulee. Koska minun mielestäni se kuuluu elämään. Ne on hyviä hetkiä miettiä sitä, mitä itse asiassa olen tekemässä ja miksi. Mikä on minulle tärkeää tässä työssä. On hyvä aina välillä palata taas tähän ajatukseen ja ehkä myös karsia sellaisia ylimääräisiä juttuja mitä on haalinut ympärille matkan varrella.