top of page

Vähemmän kaaosta ja enemmän onnellisuutta – 5 hyvää syytä aloittaa päivä Aamusivuilla

Updated: Dec 16, 2022


Aamusivut on kirjailija Julia Cameronin kehittämä tapa tyhjentää mieltä heti aamutuimaan ja aloittaa näin päivä puhtaammalta pöydältä. Ajatuksena on kirjoittaa käsin tajunnan virtaa ilman minkäänlaista sensuuria, ja sitä kautta haastaa, purkaa, selkeyttää, lohduttaa, priorisoida, suunnitella ja synkronoida – mitä ikinä kynästä sattuu purkautumaan.

Löysin aamusivut jo muutama vuosi sitten ja olen niitä aina toisinaan kirjoittanut jonkin aikaa. Rutiini on kuitenkin tahtonut jäädä heti, kun mieli ja ajatusmaailma on tuntunut selkeämmältä.

Nyt, luultavasti poikkeusolojen vuoksi, olen ottanut aamusivut säännölliseksi arkirutiiniksi ja kirjoittanut niitä pian kuukauden päivät ja tarjonnut yhteisiä kirjoitushetkiä myös asiakkailleni.

Tässä 5 syytä, miksi Aamusivut on niin loistava harjoitus.1. Olet ansainnut ihanan aloituksen päivääsi


Tunnistatko itsesi tästä:

Herätyskello soi ja samanlainen, usein negatiivinen ajatusluuppi lähtee päälle.

En jaksa herätä – äh pitäisi mennä suihkuun – tänään on taas pitkä päivä töissä – mitenhän se hankala palaveri tulee tänään sujumaan – mitähän ihmettä keksisi ruoaksi – pahus, pitääkin muistaa ostaa hammastahnaa.

Lisätään tähän vielä sähköpostit ja uutiset, jotka helposti aukeavat heti sängystä noustessa.

Omaan itseensä keskittyminen, edes hetkeksi, vähentää kiireen tuntua ja reaktiivista ajattelua.

Hyvinvointia tukeva aamurutiini on yksi hyvän (ja tehokkaan) päivän kulmakiviä. Omaan itseensä keskittyminen, edes hetkeksi, vähentää kiireen tuntua ja reaktiivista ajattelua, jotka helposti hiipivät osaksi päivää jo aamulla. Niiden sijaan voit sallia itsesi aloittaa päiväsi sinulle sopivalla ihanalla tavalla ja lisätä näin pieniä onnellisuuden tunteita arkeesi.

Kirjoittaminen, olipa kyse sitten Aamusivuista tai jostakin muusta kirjoitusrutiinista, on loistava osa ihanaa aamurutiinia.2. Saat aloittaa uuden päivän puhtaalta pöydältä


Se että heräämme pää täynnä ajatuksia ei tietenkään lähtökohtaisesti ole huono juttu. Mutta oletko huomannut, että aamulla päässä pyörivät ajatukset ovat usein niitä samoja suunnitelmia ja huolia ja muistoja, jotka pyörivät siellä joka aamu. Valitettavan usein nämä ajatusvirrat ovat myös värittyneet negatiivisesti, etenkin vähän huonosti nukutun yön jälkeen.

”Kun saamme sameat, raivostuttavat ja sekavat ajatukset (sumuiset huolet, jännittyneisyyden ja päähänpinttymät) paperille, kohtaamme päivän kirkkaammin silmin.” - Julia Cameron

Olen itse huomannut, että kirjoittaminen on tuonut päivääni myös yllättävän onnistumisen tunteen, kun olen tuntenut saavani jotakin konkreettista valmiiksi jo heti aamulla.


3. Sinulla on lupa olla sitä mitä olet


Cameronin mukaan aamusivuja ei voi kirjoittaa väärin, niiden ei ole tarkoitus olla taidetta, eikä niitä ole tarkoitus koskaan näyttää tai lukea kenellekään. Cameron itse asiassa suosittelee, että kirjoittaja ei itsekään lue tekstejä sen jälkeen, kun ne on kirjoitettu, ellei ole jotakin tiettyä syytä myöhemmin palata kirjoitukseen.

Saat valittaa ja rypeä negatiivisuudessa niin paljon kuin haluat, ja saat iloita ja olla ylpeä niin itseriittoisesti kuin haluat. Anna kynän liikkua ja katso mitä paperille sattuu syntymään. Saat olla juuri sitä, mitä kirjoittamisen hetkellä olet. Aamusivujen kirjoittamisessa ihan kaikki on sallittua.

"Voiko nalkuttaminen ja valittaminen paperille viisi minuuttia joka aamu muuttaa elämäsi? Niin hullulta kuin se kuulostaakin, uskon että vastaus on kyllä." -Tim Ferriss

Harjoitus on yksinkertainen: kirjoita käsin kolme sivua tajunnan virtaa ilman sensuuria tai analysointia, mitä ikinä paperille sattuu syntymään. Cameron neuvoo: Älä ajattele liikaa, kirjoita vaan kolme sivua ja tee sama huomenna uudelleen.4. Huomaat mitä päässäsi oikeasti liikkuu