top of page

Vähemmän kaaosta ja enemmän onnellisuutta – 5 hyvää syytä aloittaa päivä Aamusivuilla

Updated: Dec 16, 2022


Aamusivut on kirjailija Julia Cameronin kehittämä tapa tyhjentää mieltä heti aamutuimaan ja aloittaa näin päivä puhtaammalta pöydältä. Ajatuksena on kirjoittaa käsin tajunnan virtaa ilman minkäänlaista sensuuria, ja sitä kautta haastaa, purkaa, selkeyttää, lohduttaa, priorisoida, suunnitella ja synkronoida – mitä ikinä kynästä sattuu purkautumaan.

Löysin aamusivut jo muutama vuosi sitten ja olen niitä aina toisinaan kirjoittanut jonkin aikaa. Rutiini on kuitenkin tahtonut jäädä heti, kun mieli ja ajatusmaailma on tuntunut selkeämmältä.

Nyt, luultavasti poikkeusolojen vuoksi, olen ottanut aamusivut säännölliseksi arkirutiiniksi ja kirjoittanut niitä pian kuukauden päivät ja tarjonnut yhteisiä kirjoitushetkiä myös asiakkailleni.

Tässä 5 syytä, miksi Aamusivut on niin loistava harjoitus.1. Olet ansainnut ihanan aloituksen päivääsi


Tunnistatko itsesi tästä:

Herätyskello soi ja samanlainen, usein negatiivinen ajatusluuppi lähtee päälle.

En jaksa herätä – äh pitäisi mennä suihkuun – tänään on taas pitkä päivä töissä – mitenhän se hankala palaveri tulee tänään sujumaan – mitähän ihmettä keksisi ruoaksi – pahus, pitääkin muistaa ostaa hammastahnaa.

Lisätään tähän vielä sähköpostit ja uutiset, jotka helposti aukeavat heti sängystä noustessa.

Omaan itseensä keskittyminen, edes hetkeksi, vähentää kiireen tuntua ja reaktiivista ajattelua.

Hyvinvointia tukeva aamurutiini on yksi hyvän (ja tehokkaan) päivän kulmakiviä. Omaan itseensä keskittyminen, edes hetkeksi, vähentää kiireen tuntua ja reaktiivista ajattelua, jotka helposti hiipivät osaksi päivää jo aamulla. Niiden sijaan voit sallia itsesi aloittaa päiväsi sinulle sopivalla ihanalla tavalla ja lisätä näin pieniä onnellisuuden tunteita arkeesi.

Kirjoittaminen, olipa kyse sitten Aamusivuista tai jostakin muusta kirjoitusrutiinista, on loistava osa ihanaa aamurutiinia.2. Saat aloittaa uuden päivän puhtaalta pöydältä


Se että heräämme pää täynnä ajatuksia ei tietenkään lähtökohtaisesti ole huono juttu. Mutta oletko huomannut, että aamulla päässä pyörivät ajatukset ovat usein niitä samoja suunnitelmia ja huolia ja muistoja, jotka pyörivät siellä joka aamu. Valitettavan usein nämä ajatusvirrat ovat myös värittyneet negatiivisesti, etenkin vähän huonosti nukutun yön jälkeen.

”Kun saamme sameat, raivostuttavat ja sekavat ajatukset (sumuiset huolet, jännittyneisyyden ja päähänpinttymät) paperille, kohtaamme päivän kirkkaammin silmin.” - Julia Cameron

Olen itse huomannut, että kirjoittaminen on tuonut päivääni myös yllättävän onnistumisen tunteen, kun olen tuntenut saavani jotakin konkreettista valmiiksi jo heti aamulla.


3. Sinulla on lupa olla sitä mitä olet


Cameronin mukaan aamusivuja ei voi kirjoittaa väärin, niiden ei ole tarkoitus olla taidetta, eikä niitä ole tarkoitus koskaan näyttää tai lukea kenellekään. Cameron itse asiassa suosittelee, että kirjoittaja ei itsekään lue tekstejä sen jälkeen, kun ne on kirjoitettu, ellei ole jotakin tiettyä syytä myöhemmin palata kirjoitukseen.

Saat valittaa ja rypeä negatiivisuudessa niin paljon kuin haluat, ja saat iloita ja olla ylpeä niin itseriittoisesti kuin haluat. Anna kynän liikkua ja katso mitä paperille sattuu syntymään. Saat olla juuri sitä, mitä kirjoittamisen hetkellä olet. Aamusivujen kirjoittamisessa ihan kaikki on sallittua.

"Voiko nalkuttaminen ja valittaminen paperille viisi minuuttia joka aamu muuttaa elämäsi? Niin hullulta kuin se kuulostaakin, uskon että vastaus on kyllä." -Tim Ferriss

Harjoitus on yksinkertainen: kirjoita käsin kolme sivua tajunnan virtaa ilman sensuuria tai analysointia, mitä ikinä paperille sattuu syntymään. Cameron neuvoo: Älä ajattele liikaa, kirjoita vaan kolme sivua ja tee sama huomenna uudelleen.4. Huomaat mitä päässäsi oikeasti liikkuu


Kuten aamusivujen suuri puolestapuhuja Tim Ferriss on todennut:


”Aamusivujen ei tarvitse ratkaista ongelmiasi. Sivut vain auttavat sinua saamaan ongelmat pois päästäsi, jossa ne muuten pomppisivat ympäriinsä koko päivän, aivan kuin luoti kimpoilisi kallosi sisällä.”


Aamusivut ovat auttaneet selkeyttämään ajatuksia ja sitä kautta koko päivää. On tuntunut tärkeältä saada lupa purkaa paperille niin lamaannusta kuin innostustakin.

Alkuun kirjoittaminen oli pelkkää ajatustulvaa. Sivut täyttyivät suunnitelmista ja huolista niin nopealla tahdilla että oli hankala pysyä kynällä mukana.

Päivä päivältä ja viikko viikolta kirjoittaminen on kuitenkin muuttunut. Tekstissä on enemmän toivoa, rauhaa ja armollisuutta itseäni kohtaan. Käsiala on pehmeämpää kun voin kirjoittaa hitaammin. Välillä kirjoittaminen pysähtyy hetkeksi kokonaan, mieli tuntuu tyhjältä.

Ja toisinaan edelleen sivut vilisevät kirosanoja ja sellaista ajatusvyöryä, ettei tekstistä ole mitään järkeä. Mutta ei siinä tarvitsekaan olla.


5. Voit hyvällä syyllä pysähtyä hetkeksi


Kirjoittaminen on mainio tapa antaa itsensä pysähtyä hetkeen ja päästää irti suorittamisesta ja kiireestä. Se on hyvä keino tuoda aamuun läsnäoloa ja mindfulness-harjoittelua tekemisen kautta. Käsin kirjoittaminen vaatii keskittymistä ja kehon ja mielen yhteistyötä. Mikä hienointa, ajatusvirta, joka yleensä häiritsee keskittymistämme, on Aamusivuissa häiriön sijaan juurikin se lähde, josta kirjoitus ammennetaan. Näin ajatusvirran kuulemiselle ja huomaamiselle on myös paremmin tilaa.

Kirjoittaessa kaikelle on tilaa ja kun olen sallinut tämän tilan itselleni, olen antanut tilaa myös sille, mikä yleensä syystä tai toisesta jää taka-alalle.

Pysähtyminen ja kirjoittaminen vähentävät stressiä, jäsentävät ajatusmaailmaa, lisäävät hallinnan tunnetta ja ongelmanratkaisukykyä, ja toisinaan herättelevät myös luovaa ajattelua.

Entä sinä, olisitko valmis olemaan utelias ja kokeilemaan jotakin uutta, ja huomaamaan mitä ajatuksissasi pyörii aamuisin?


 

Lue lisää Aamusivuista: Julia Cameron, The Artist's Way

3,008 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page