top of page

Harjoitus: näin kohtaat hankalan tunteen

Updated: Dec 16, 2022


Joskus tunteet voivat olla niin isoja tai epämääräisiä, että niitä voi olla hankala kohdata yksin. Silloin tunteen kohtaamiseen voi hyvin pyytää apua.


Coachauksessa tunteita nousee pintaan usein, kun mietitään esimerkiksi oman merkityksellisen elämän rakennuspalikoita. Coach voi auttaa nimeämään tunteita yhdessä asiakkaan kanssa, mistä avautuu usein uusia näkökulmia esimerkiksi omista arvoista ja omasta käyttäytymisestä. Syvien ja pitkään jatkuneiden hankalien tunteiden purkamisessa kannattaa pyytää apua terapeutilta.


Välillä voi olla vaikeaa hyväksyä sitä, minkälaisia tunteita joistain asioista itselle voi nousta. On kuitenkin tärkeää, että antaa itsensä huomata näitä tunteita, ja hyväksyä itsensä niiden kanssa.


Tunteen kohtaaminen


Tunteen kohtaaminen alkaa siitä, että huomaat että sulla on joku tunne. Yleensä tunne on jollakin lailla suuri, koska olet huomannut sen.


Anna tunteelle aikaa ja tilaa

Anna itsellesi 5 minuuttia rauhallista aikaa.


Avaa tunteelle ovi

pyydä se sisään

ota se kahvipöytään

kaada sille kahvia

anna itsellesi lupa olla utelias


Nimeä tunne

Kun istut tunteen kanssa, huomaa, osaatko nimetä tunteen.

Voit käyttää apuna listaa tunteista.


Sinun ei tarvitse juuri nyt tietää, mistä tunne tuli ja miksi. Anna tunteelle tilaa ja hyväksy, että se on tullut kahville. Huomaa, voitko hyväksyä myös itsesi: siulla on nyt tämä tunne ja voit olla sen kanssa.


Yhteinen aika tunteen kanssa voi olla

epämiellyttävää

pelottavaa

kiinnostavaa

kivaa

vapauttavaa

mitä tahansa!


Syvät hengitykset ovat loistava työkalu pitää keho ja mieli mahdollisimman rentona, jos tunne on voimakas ja raskas. Keskity hengittämään pitkiä ja tasaisia hengityksiä.


Mitä tunne kertoo

Kun olet hetken istunut tunteen kanssa, voitko huomata:


miksi tunne on tullut

mitä asiaa sillä on

mistä arvoista tai rajoista se kertoo

onko tunteen alla joku toinen tunne (esim vihaisuus -> pettymys/turhautuminen/suru)


Päästä tunne menemään

Mitä huomaat, kun istut tunteen kanssa?


lieventyykö se

vahvistuuko se

muuttuuko se toiseksi tunteeksi

pysyykö se samana


Kun aikanne on tullut päätökseen ja tunne on juonut kahvikuppinsa tyhjäksi, tee tietoinen päätös harjoitukselle. Päästä tunne menemään, jos se on valmis lähtemään. Jos tunne ei ole vielä valmis lähtemään, tule sen kanssa uudelleen istumaan toisella kertaa, sillä se pyytää vielä huomiotasi.


 

Comments


bottom of page