top of page

Osaatko vetää omat rajasi ilman syyllisyyttä?

Updated: Dec 16, 2022


Kun mietitään oman näköistä rohkeaa elämää ja omaa hyvinvointia, aika usein asiakkaiden kanssa tulee puheeksi omiin rajoihin liittyvät kysymykset.


Omien rajojen vetäminen voi helposti tuntua epäkohteliaalta tai ylimieliseltä ja niihin liittyy monesti riittämättömyyden ja hylätyksi tulemisen pelko - jos sanon ei, mitä minusta ajatellaan?


Omien rajojen vetäminen on välttämätöntä, jos haluat elää hyvää ja merkityksellistä elämää.

Käyn tässä blogissa läpi mitä omilla rajoilla tarkoitetaan ja miksi niitä on niin tärkeää vetää. Blogin sisältö perustuu paljolti Brené Brownin työhön. Hän on yhdysvaltalainen tutkija ja hän paljon puhuu siitä, mitä rohkea elämä tarkoittaa ja miten omat rajat liittyvät siihen.


Käyn tässä blogissa läpi:

  • Miten omat rajat määritellään

  • Miksi omien rajojen vetäminen on tärkeää

  • Miten vetää omat rajat ja pitää niistä kiinniMikä on sinulle ok, ja mikä ei?


Omat rajat voisi määritellä esimerkiksi näillä kolmella tavalla:


1. Omat rajat on sitä, mikä on sinulle ok ja mikä ei ole ok.


2. Omat rajat on rohkeus rakastaa itseäsi, vaikka se aiheuttaisi pettymyksen toiselle. Pidät kiinni siitä, mikä on sinulle tärkeää ja mikä tuntuu sinusta hyvältä ja sanot sen suoraan, vaikka tiedät, että toinen ihminen ei pidä siitä, mitä sanot.


3. Omat rajat on se etäisyys, joka tarvitaan, jotta voit rakastaa itseäsi ja toista ihmistä yhtä aikaa (Prentis Hemphill). Tuo etäisyys tarkoittaa sitä, että kerrot kuinka paljon tarvitset omaa aikaa ja tilaa, miten seurassasi voi käyttäytyä, miten ja mistä asioista sinulle voi puhua, mitä sinulta voi pyytää, jne.


Omat rajat selkeyttävät todella paljon muille ihmisille sitä, miten haluat, että sinun kanssasi ollaan. Ja toivottavasti toinen ihminen osaa myös kertoa sinulle, miten hän haluaa että hänen kanssaan ollaan. Silloin pelisäännöt on selvät.


Rajat nousevat arvoista


Omat rajat perustuvat usein vahvasti omiin arvoihin.


Minkälaisia rajoja haluat vetää omassa elämässäsi niin, että voit pitää kiinni omista arvoistasi?

Jos yksi tärkeä arvosi on esimerkiksi rehellisyys ja kaverisi tulee kertomaan sinulle asioita jostain kolmannesta ihmisestä, ja sinulle tulee sellainen olo, että kaverillasi ei ole lupaa jakaa näitä asioita, sinulle voi tulla olo, että kaverin käytös ei ole sinulle ok. Et välttämättä tiedä, mistä tuo olo tulee, koska tilanteessa ei varsinaisesti ole sinua kohtaan mitään väärää. Mutta koska rehellisyys on sinulle tärkeää ja kaverisi ei ole rehellinen, oma rajasi voi ylittyä.


Jos tiedät omat arvosi ja rajasi, voit sanoa kaverille, että sinun mielestäsi ei ole ok, että hän jakaa sinulle tuota asiaa. Ja jos kaveri kunnioittaa sinua ja hyväksyy sinut sellaisena kuin olet, hän lopettaa jakamisen ja pyytää anteeksi.


Vastuu omista rajoistasi on sinulla


Toiset ihmiset eivät voi tietää, mikä on sinulle ok ja mikä ei, ellet kerro sitä heille. Tällä tavalla otat myös itse vastuun omista rajoistasi.


Lähtökohtaisesti olemme tietenkin jokainen vastuussa siitä, että käyttäydymme hyvin ja kohtelemme toisia kunnioittavasti. Omista rajoista kiinni pitämisen tarkoitus ei ole sysätä tuota vastuuta sinulle. Samaan aikaan olet kuitenkin vastuussa siitä, että kerrot toiselle ihmiselle, jos rajasi ylittyvät.


Ihmettelet vihaisena, minkäläainen ihminen voi pyytää toista ihmistä leipomaan tuhatta pullaa. Olet vierittänyt vastuun omista rajoistasi tuolle toiselle ihmiselle.

Annan hassun esimerkin. Lapsesi koulusta pyydetään sinua leipomaan 1000 pullaa ensi viikon myyjäisiin. Ajatus on sinusta kamala ja ylivoimainen, mutta samalla haluat miellyttää tätä henkilöä ja antaa kuvan, että olet hyvä ja aktiivinen vanhempi. Ryhdyt leipomaan pullia. Leipominen vie kaiken aikasi ja energiasi ja joka hetki kun leivot, manaat koko projektin syvimpään kuoppaan. Ihmettelet vihaisena, minkäläainen ihminen voi pyytää toista ihmistä leipomaan tuhatta pullaa.


Olet vierittänyt vastuun omista rajoistasi tuolle toiselle ihmiselle.