top of page

Pohdit ja pohdit mutta et osaa päättää?

Updated: Dec 16, 2022

Haluat vaihtaa alaa, mutta et oikeastaan tiedä, mitä opiskella. Ehkä mietit uuden harrastuksen aloittamista, mutta et ole varma onko siinä mitään järkeä. Tai haluat pitkästä aikaa tapailla ihmisiä, mutta epäilet, onko elämäntilanteesi siihen juuri nyt paras mahdollinen. Lopulta koko hommasta tulee pelkkää jahkailua.


Isot ja pienet päätökset ovat osa meidän jokaisen arkea ja elämää.

Asiakkaani ottavat minuun usein yhteyttä juuri tämän vuoksi. On ajatus jostakin muutoksesta, mutta sen mukana tulee epävarmuus siitä, mihin suuntaan muutosta lähtisi toteuttamaan, vai lähtisikö ollenkaan.


Se, että et päätä, on myös päätös


Käytännössä voit tehdä neljä erilaista päätöstä:

  • Päätät toteuttaa idean alkuperäisen ajatuksen mukaisesti

  • Päätät toteuttaa idean jossain toisessa muodossa

  • Päätät, että et toteuta ideaasi

  • Päätät olla päättämättä

On OK, että ei tiedä. Kaikki asiat eivät aina ratkea yhdessä illassa, vaan joskus niiden pohtiminen ottaa enemmän aikaa. On hyvä antaa itselleen se aika, minkä asian työstäminen vaatii.Usein käy kuitenkin niin, että mitä pidempään asiaa on pohtinut omassa päässään, sitä monimutkaisemmalta päätös alkaa tuntua. Alkuperäisen idean tilalle on tullut joukko erilaisia ratkaisuita, jotka kaikki tuntuvat yhtä huonoilta tai kiinnostavilta. Joskus tällaisesta tilasta käytetään nimitystä analyysihalvaus (analysis paralysis). Analysointi on ottanut vallan, ajatukset pyörivät samoja keloja, ja päätöksenteko tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta, koska päätöksen pitäisi johtaa optimaaliseen lopputulokseen.


Analyysihalvaus (analysis paralysis): Asian liiallinen pohtiminen aiheuttaa sen, että mistään ratkaisusta tai toimintatavasta ei päätetä.

Analyysihalvaukseen harvoin auttaa asioiden analysointi lisää. Jos sinusta tuntuu, että olet jäänyt jumiin jahkailuun, tarjoan tässä muutaman kysymyksen, jolla voit ravistella itseäsi liikkeelle.


1. Mitä oikeastaan haluat ja miksi?


On hyvä kirkastaa itselleen, mikä on se tavoitetila, mihin päätös liittyy. Toisin sanoen, mitä haluat muutoksen kautta saavuttaa ja mitä sitten tapahtuu. On myös hyvä tehdä selväksi itselleen, miksi tämä on tärkeää. Perustuuko tavoite omiin arvoihin vai johonkin ulkopuoliseen stressitekijään tai ihanneratkaisuun.Monesti jahkailun kautta päätyy pohtimaan pieniä yksityiskohtia sen sijaan, että muistaisi, miksi päätös tuntui alunperin tärkeältä. Päätökseen liittyvä epävarmuus voi liittyä myös siihen, että asia ei ole sinulle oikeasti tärkeä, tai et halua kieltäytyä mahdollisuudesta. Silloin on hyvä pysähtyä miettimään hetkeksi elämän suurempaa kuvaa: mikä on sinulle oikeasti kokonaisuuden kannalta tärkeää?2. Pelkäätkö epäonnistumista?


Vaikka pohtisit ja selvittäisit asiaa kuinka paljon, totuus on, että et voi koskaan omaksua kaikkea mahdollista tietoa asiasta päätöksenteon tueksi. Tämän vuoksi päätös ei koskaan voi olla täysin optimaalinen, minkä vuoksi pelko epäonnistumisesta on todellinen.


On tavallista, että analysointiin jumiutumisen taustalla on monenlaisia pelkoja. Pelon perimmäinen tarkoitus on pitää meidät turvassa vaaralta ja kun jumiudumme paikallamme, olemme varmasti turvassa muutokseen liittyviltä riskeiltä. Osa peloista on hyvinkin relevantteja ja huomionarvoisia. Usein pelolla on kuitenkin salakavala tapa suurennella asiaan liittyviä riskejä onnistumiseen ja jopa epäonnistumiseen liittyviin hyötyihin nähden.