top of page

Löydä onnellisuus - päihitä hedonistinen adaptaatio

Updated: Dec 16, 2022

Isompi palkka, hienompi auto tai uusi kallis käsilaukku eivät tee meitä onnellisiksi.


Syy tähän on ns. hedonistinen adaptaatio, jonka mukaan totumme nopeasti niihin asioihin, mitä meillä on, eivätkä ne enää teekään meitä onnellisiksi.


Kerron tässä blogissa, miten olla hedonistista adaptaatiota ovelampi, ja löytää asioita, mitkä todella tuovat onnellisuutta. Blogi perustuu Yalen yliopiston Science of Well-Being -kurssiin, josta löydät lisätietoa täältä.



Hedonistinen adaptaatio


Asiat, joiden luulemme tekevän meidät onnelliseksi, tuovat onnea vain hetken. Totumme todella nopeasti niihin asioihin, mitä meillä on, ja sitten tavoittelemme jo seuraavia asioita onnellisuuden toivossa. Tätä on hedonistinen adaptaaio.


Jos saan suuremman palkan, ei aikaakaan, kun siitä on tullut uusi normaali, eikä se enää tunnukaan miltään. Ja sitten haluan sitäkin isomman palkan. Jos muutan isompaan asuntoon, ei aikaakaan, kun haluan paremman auton.


Ostan uuden auton ja olen todella ylpeä ja onnellinen, kun ajan sillä autokaupasta kotiin. Haluan soittaa kavereille ja näyttää auton heille. On kiva ajella uudella autolla. Kelataan 6 kuukautta eteenpäin. Auto on alkanut tuntua ihan tavalliselta autolta, olen ehkä joutunut käyttämään sitä huollossa. On talvi ja skrabaan ikkunoita ja minua ärsyttää.


Onnellisuus lipsuu koko ajan pois.

Sen takia onnellisuus ei ole pysyvää tämän tyyppisissä saavutuksissa ja hankinnoissa, mitkä sinällään voivat olla hyviä ja tärkeitä. On hienoa tavoitella esimerkiksi isompaa palkkaa. Mutta jos ajattelee onnellisuuden asuvan niissä asioissa, tulee todennäköisesti pettymään.



Mistä onnellisuus oikeasti löytyy?


Ei siis ladata tavoitteisiin liikaa odotuksia onnellisuudesta, vaan tuodaan onnellisuuden vaatimus ja kokemus arkipäivään.


Tavoitteita kohti työskenteleminen voi tuoda onnellisuutta päivään joka päivä, jos pysähtyy hetkeksi huomioimaan muutamia asioita.


Nauttiminen (savoring)


Pysähdy hetkeksi tähän hetkeen. Ole hetki läsnä. Huomaa, mitä juuri nyt tapahtuu, mistä asioista voit kokea onnellisuutta. Tilanteesta voi ottaa ikään kuin valokuvan muistoksi omaan mieleen. Keitä kuvassa on, mitä siinä tapahtuu, mitä tunteita on läsnä?


Annan esimerkin. Kun lapsellani on kavereita kylässä, pysähdyn välillä katsomaan heitä: mitä he touhuavat ja tekevät ja juttelevat ja tavallaan pysähdyn nauttimaan siitä hetkestä. Hetkessä on todella paljon kivoja elementtejä jotka tekevät minut onnelliseksi, mutta ne jäävät helposti huomaamatta, jos en tietoisesti pysähdy vaikka 5 sekunniksi.


Kiitollisuus


Kiitollisuus on sukua yllä olevalle nauttimiselle, mutta kiitollisuutta voi kokea mistä tahansa asioista tai hetkistä, menneistä tai tulevista.


Voin olla vaikkapa kiitollinen siitä, että näin eilen kävelyllä kivan koiran, joka teki minut hyväntuuliseksi.


Kiitollisuus ei tarkoita sitä, että ikään kuin tyytyy siihen, miten asiat ovat nyt ja luopuu omista unelmistaan, päin vastoin. On hienoa työskennellä omia tavoitteita ja unelmia kohti, jos se on itselle tärkeää, ja samaan aikaan voi huomata, että elämässä on jo paljon hyvää, mistä voi olla kiitollinen ja onnellinen juuri nyt.


Olen itse huomannut, että toisinaan, kun olen tuntenut itseni stressaantuneeksi ja kiireiseksi, kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen on auttanut minua huomaamaan, miten paljon hyviä asioita elämässäni on kiireen sijaan. Olen myös huomannut, että monesti kiire on tullut siitä, että olen tavoitellut niitä asioita, mistä olen luullut että onnellisuus syntyy - niitä asioita mihin hedonistinen adaptaatio pätee.


Negatiivinen visualisointi


Negatiivinen visualisointi auttaa tuntemaan arvostusta ja kiitollisuutta niistä asioista, mihin on ehkä jo tympiintynyt tai kyllästynyt.


Jos on esimerkiksi kyllästynyt omaan autoonsa, voi hetken aikaa kuvitella, miltä oma elämä näyttäisi, jos tuota autoa ei olisi ollenkaan, tai jos auto olisi vielä nykyistä paljon huonompi. Mitä arjessa tapahtuisi, miltä se näyttäisi, mitä järjestelyitä olisi tarpeen tehdä, mistä asioista tulisi hankalia?


Kokemukset


Hedonistinen adaptaatio ei päde kokemuksiin, sillä ne ovat kertaluonteisia asioita, minkä vuoksi niihin ei voi tottua.


Mukaviin kokemuksiin liittyy usein myös yhdessä tekemistä, mikä tunnetusti lisää hyvinvointia ja onnellisuutta. Lisäksi mukavien kokemusten haaveilu, suunnittelu ja odottaminen tekee onnelliseksi. Kokemuksista saa myös mukavia muistoja, joihin on kiva palata jälkikäteen.


Kokemuksen ei tarvitse olla kallis lomamatka, se voi yhtä hyvin olla arkinen, mutta jollakin tavalla erityinen yhdessä vietetty hetki yksin tai läheisen ihmisen kanssa.


Kokeile itse


Ota käyttöön viikon ajaksi joku näistä työkaluista. Mitä huomaat?


Nauttiminen: Päätä, että pysähdyt kerran päivässä, kun huomaat olevasi jossakin mukavassa hetkessä. Ole tietoisesti läsnä vaikkapa puoli minuuttia.


Kiitollisuus: Kirjoita ylös joka päivä 3 asiaa, mistä voit olla kiitollinen tänään.


Negatiivinen visualisointi: Pysähdy kerran päivässä asian äärelle, johon olet kyllästynyt elämässäsi ja pohdi hetki, miltä elämä näyttäisi, jos tuota asiaa ei olisi, tai jos se olisi 50% huonompi, kuin nyt.


Kokemukset: Mieti, minkä erityisen kokemuksen voisit järjestää itsellesi, tai mitä tulevaa kokemusta voisit alkaa suunnittelemaan?

 

Recent Posts

See All
bottom of page