Visiotaulu on kokoelma kuvia ja muita visuaalisia elementtejä, joilla voit tehdä tavoitteesi näkyviksi jo ennen, kuin olet saavuttanut ne.
Kerron sinulle tässä blogissa, mikä visiotaulu on, miksi sellainen kannattaa tehdä, miten se tehdään, ja miten Pinterestiä voi käyttää apuna visiotaulun tekemisessä.
Visiotaulu mielletään joskus niin, että se on joku taulu mihin laitetaan kuvia unelmaelämästä - ihanista lomamatkoista, suurista kodeista ja kalliista autoista - ja sitten ne asiat vain jotenkin mystisesti ilmaantuvat elämään.
Näinhän se ei toki mene!
Sen sijaan taulun funktio on olla innostava ja kiinnostava niin, että se auttaa sinua pysymään motivoituneena, kun työskentelet tavoitteidesi kanssa. Työkalu tunnetaan myös nimellä unelmakartta ja aarrekartta (englanniksi vision board), jotka kaikki rakennetaan hiukan erilaisin menetelmin.
Se visiotaulu, josta tässä puhun,
perustuu sinun arvoihisi
perustuu sinun tavoitteisiisi
muistuttaa sinua, mihin haluat olla menossa
tukee hyvää elämää joka päivä, eikä vasta silloin, kun tavoitteet on saavutettu
Miksi visiotaulu on niin hyvä työkalu?
Kun teet tavoitteita, ne on hyvä saada ne näkyville, jotta muistat joka päivä, mitä kohti olet menossa.
Visiotaulusta on kahdenlaista hyötyä.
Ensiksi, kun visiotaulu on seinälläsi, silmäsi osuvat siihen joka päivä jossakin kohtaa. Tavoitteet pysyvät koko ajan mielessä, ja sinun on helpompi siten arjessa tehdä valintoja, jotka edistävät tavoitteidesi toteutumista. Jos tavoitteet eivät ole näkyvissä, ne helposti unohtuvat kiireen pyörteissä. Visiotaulu auttaa sinua muistamaan, mikä on sinulle tärkeää. Itsesi näköiseksi rakennettu visiotaulu myös innostaa ja motivoi työskentelemään tavoitteidesi kanssa.
Jos esimerkiksi haluat lähteä New Yorkiin lomalle ja olet päättänyt säästää 200 euroa kuukaudessa matkaa varten, on helpompi muistaa miksi säännöllinen säästäminen kannattaa, kun visiotaulussasi on kuva New Yorkista. Säästämistavoite on helppo muistaa silloinkin, kun tuolle 200 eurolle olisi muutakin käyttöä.
Toiseksi, kuvat auttavat visualisoimaan lopputulosta, jolloin se tulee ikään kuin lähemmäksi sinua. Kun katsot kuvaa ja kuvittelet hetken olevasi jo New Yorkissa, tavoitteesta tulee paljon konkreettisempi ja innostavampi, kuin pelkkä "Matka New Yorkiin" merkintä tavoitelistallasi.
Visualisointia auttaa entisestään se, että katsot kuvaa ja herättelet itsessäsi niitä tunteita, joita tavoitteen saavuttaminen sinussa nostaa. Jos esimerkiksi katsot yllä olevaa kuvaa ja kuvittelet olevani jo Manhattanilla, sinussa herää ehkä innostus ja seikkailunhalu, ja itse asiassa haluaisit hypätä taksiin ja ajaa siihen kaupunginosaan, jossa olet aina halunnut käydä. Ehkä huomaat, että kehossasi tuntuu lämpöä, koska kuvassa on kesä ja tiedät miten kuuma kesäinen kaupunki voi olla. Vaikka lomamatka on suunniteltu vasta ensi vuodelle, voit jo nyt nähdä itsesi siellä. Tämä pitää yllä uskoa ja motivaatiota, että saat tarvittavan rahasumman säästettyä.
Näin teet visiotaulun
Visiotaulun rakentamisessa on neljä työvaihetta:
1. Mieti visiotaulun aikajänne
Mille aikavälille haluat visiotaulun rakentaa? Life designia kannattaa tehdä suhteellisen lyhyellä aikavälillä. Hyvä aikajänne oman kokemukseni perusteella on 1-3 vuotta niin, että visiotaulussa olevat tavoitteet eivät tunnu liian kaukaisilta unelmilta, jolloin niiden tuonti arkipäivän tekemiseen voi olla turhan haastavaa.
Tee selväksi itsellesi, missä ajassa haluat tavoitteesi saavuttaa niin, että tiedät, onko aikajänteesi 1, 2 vai 3 vuotta. Kolmen vuoden visiotauluun voi laittaa vähän erilaisia asioita, kuin mitä voi ajatella vuodessa saavuttavansa.
Toki lyhyen aikavälin visiotaulun lisäksi voi tehdä esimerkiksi 10 vuoden visiotaulun, johon voi vapaasti heittää unelmia, joita kohti haluaa lyhemmän aikavälin tavoitteiden kautta matkata. Pidemmän aikavälin visiotaulu toimii usein kivasti inspiraationa lyhyemmälläkin aikavälillä.
2. Tiedä mitä tavoittelet
Mitkä ovat ne tavoitteet, joita kohti haluat olla menossa? Voit hyödyntää esimerkiksi omia uudenvuoden tavoitteitasi.
On todella tärkeää, että omat tavoitteesi pohjautuvat omille arvoillesi - sille mikä on sinulle oikeasti tärkeää. Kun työskentelet arvojesi mukaisia tavoitteita kohti joka päivä, elät sitä kautta omia arvojasi joka päivä.
Itse tykkään tehdä myös fiilistavoitteita ja haen visiotauluuni hyviä tunnelmia. Pelkkä tulevaisuuden tavoittelu ja sitku-ajattelu ei tuo onnellisuutta elämään, vaan on tärkeää, että onnellisuutta ja muita hyviä tunnelmia löytää jokaiseen päivään.
Mitä tunteita sinä haluat kokea arjessasi? Mitkä asiat tuovat niitä elämääsi? Laita näitä asioita visiotauluusi.
Varsinkin pidemmän aikavälin visiotaulussa on hyvä pitää mielessä, että sinun ei tarvitse tietää MITEN tulet saavuttamaan tavoitteesi, tärkeintä on tietää MITÄ haluat saavuttaa - tällöin huomio alkaa arjessa kiinnittymään vastaan tuleviin keinoihin, joita et ehkä aikaisemmin ole tullut ajatelleeksikaan. Lyhyemmän aikavälin tavoitteet on tärkeää tuoda arjen tekemiseen, mutta samalla kannattaa pitää avoin mieli kaikenlaisia mahdollisuuksia kohtaan, joita tavoitteen saavuttamiseksi saattaa matkan varrella tulla kohdalle.
3. Etsi kuvat ja muut visuaaliset elementit
Visiotaulu tai muut visuaaliset työkalut lähtevät usein siitä, että haetaan kasa lehtiä ja aletaan leikkelemään niitä.
Olen itse vastustanut tätä ajatusta, koska en ole halunnut, että omat tavoitteeni ja elämäni perustuvat sille, mitä tämän päivän lehdistä voi ylipäänsä löytää. Sieltä löytää esimerkiksi tietyntyyppisiä kehotyyppejä, tietyntyyppisiä sisustuksia, tietyntyyppisiä lomamatkoja, tietyntyyppistä life stylea joka on nyt in. Ymmärrän hyvin, miksi lehdet ovat näitä kuvia täynnä, mutta en ole halunnut rajoittaa omaa visiotani niiden varaan.
Siksi itse tykkään työskennellä Pinterestissä ja Googlen kuvien kanssa. Niissä on toki myöskin rajattu tarjonta, mutta olen silti kokenut, että voin löytää monipuolisemmin ideoita ja inspiraatiota omien tavoitteideni ja unelmieni tueksi. Jos olen esimerkiksi pohtinut olohuoneen sisustusta, olen löytänyt Pinterestistä enemmän ideoita, mitä yleisimmistä suomalaisista sisustuslehdistä voi löytää.
Visiotauluun päätyvän kuvan ei tarvitse esittää prikulleen sitä, mikä tavoitteesi on. Pääasia on, että siinä on jotakin sellaista, mistä sinulle tulee sama tunnelma, jonka haluat oman tavoitteesi kautta saavuttaa. Esimerkiksi hyvinvoinnin ympärille voi hakea monenlaisia asioita (asuja, lokaatioita, tsemppilauseita, tunnelmakuvia, jne) ja paisuttaa näin ajatusta siitä, mitä hyvinvointi pitää sisällään.
Muut visuaaliset elementit voivat olla esimerkiksi sinua motivoivia sitaatteja, logoja (unelmatyöpaikka, opiskelupaikka, jne) tai jotakin esineitä, jotka liittyvät kuviisi. Voit myös printata kuvia itsestäsi, ja lisätä niitä kuviin, esimerkiksi kävelemään New Yorkin kadulle.
4. Tee taulu
Kun olet kerännyt tarpeeksi kuvia, tekstiä ja muita visuaalisia elementtejä, printtaa ne, joista sinulle tulee paras ja innostunein olo. Osta kehykset ja laita kuvat johonkin sinulle kivaan järjestykseen kehysten sisälle. Omasta mielestäni kehyksissä ei kannata olla ihan hirveästi kaikkea, koska voi tulla olo, että tavoitteet vain kaatuvat vain päälle. Kun taulusi on valmis, laita se oikeasti seinällesi!
Älä pelkää, mitä ihmiset ajattelevat visiotaulustasi! Olen itse huomannut, että monet kylään tulijat menevät visiotaulun luokse ja he usein innostuvat siitä ja kysyvät, mitä siinä on - tai kerron siitä heille jotakin jos he eivät kehtaa kysyä. Kun kerron heille tavoitteistani ja visioistani, sanoitan samalla myös itselleni, mitä haluan ja miksi, ja mitä kohti olen menossa. Mitä useammin sanoitan tavoitteita itselleni, sitä konkreettisempia niistä tulee omassa mielessäni.
Miten visiotaulu tehdään Pinterestissä
Kuten sanoin, käytän itse paljon Pinterestiä oman visiotauluni tukena.
Kun aloitat työn, luo itsellesi Pinterestiin Visiotaulu-kansio, tai keksi kansiolle joku sinulle kiva nimi. Esimerkkikansion löydät Pinterestistäni täältä.
Hae kansioon erilaisia kuvia, jotka liittyvät tavoitteisiisi ja joista sinulle tulee hyvä ja innostunut olo.
Jos esimerkiksi puhutaan työstä ja sulla on ajatus, että haluaisit vaihtaa freelanceriksi, voit hakea kuvia ja tunnelmia, jotka tukevat tätä ajatusta. Esimerkiksi:
voit hakea erilaisia toimistoympäristöjä, jotka inspiroivat sua
voit hakea muita työskentely-ympäristöjä, esim. kahviloita, joissa voit nähdä itsesi töissä kahvikupin ääressä
voit hakea erilaisia asukokonaisuuksia, jotka innostavat sinua
jos freelancer-työ merkitsee sinulle esimerkiksi vapautta ja itsenäisyyttä, voit hakea mitä tahansa kuvia, joissa tämä tunne on läsnä
Jos tavoitteesi koskee omaa hyvinvointiasi, voit hakea erilaisia asioita, jotka innostavat sinua hyvinvoinnin piiriin, esimerkiksi:
kuvia lajista, jota haluat harrastaa
asukokonaisuuksia
treenitilanteita
hyvän olon ruokakuvia
kuvia, joissa on rento tunnelma
Voit hakea samalla tyylillä kuvia esimerkiksi lomamatkasta, kodista, ihmissuhteista, tai mitä tavoitteita sinulla onkaan.
Ei ole tarkoitus, että haet esimerkiksi lihaksikkaan henkilön kuvan ja alat verrata itseäsi häneen. Tarkoitus on, että sinulla on kuvia esimerkiksi ihmisistä, jotka näyttävät sinusta hyvinvoivilta ja voivat sitä kautta innostaa sinua muistamaan priorisoida omaa hyvinvointiasi. Tai jos vaikkapa metsä on sinulle tärkeä hyvinvoinnin elementti, kuva metsästä voi auttaa sinua muistamaan, mitkä asiat tukevat hyvinvointiasi.
Kun selaat kuvia, huomaa:
minkälaisista kuvista sinulle tulee innostunut olo?
minkälaisista kuvista sinulle tulee hyvä olo?
minkälaisista kuvista sinulle tulee sellainen olo, että olet jo saavuttanut tavoitteesi?
Itse pidän siitä, että visiotaulussa on myös innostavaa tekstiä, ja sitä löytyy helposti Motivational quotes -hakusanalla. Jos pidät jostakin kirjailijasta tai ajattelijasta, voit hakea sitaatteja myös hänen nimellään (esim. Liz Gilbert quotes). Tekstit voivat olla yleistasolla innostavia ja voimaannuttavia, tai ne voi liittyä niihin tavoitteisiin, joiden ympärille olet hakenut kuvia.
Pinterestin haaste suomalaiselle on mahdollisesti se, että englanninkielisillä hakusanoilla löytää paljon enemmän materiaalia, kuin suomeksi. Kannattaa kuitenkin kokeilla kaikenlaisia hakusanoja ja katsoa myös, mitä Pinterest ehdottaa sen perusteella, mitä olet jo hakenut.
Etenkin jos olet visuaalinen henkilö, visiotaulun rakentaminen voi olla todella kivaa puuhaa ja siihen on hyvä varata riittävästi aikaa. Pinterestin visiotaulua voi rakentaa ja paisuttaa myös pitkin vuotta aina silloin tällöin ja katsoa, minkälaiseksi se muodostuu.
Kun olet löytänyt tarpeeksi kuvia, printtaa niistä kivoimmat ja rakenna visiotaulu seinällesi.
Antoisia hetkiä kuvien parissa!
Comments