top of page

Näin teet visiotaulun (ja miksi se kannattaa)

Updated: Dec 16, 2022

Visiotaulu on kokoelma kuvia ja muita visuaalisia elementtejä, joilla voit tehdä tavoitteesi näkyviksi jo ennen, kuin olet saavuttanut ne.


Kerron sinulle tässä blogissa, mikä visiotaulu on, miksi sellainen kannattaa tehdä, miten se tehdään, ja miten Pinterestiä voi käyttää apuna visiotaulun tekemisessä.


Visiotaulu mielletään joskus niin, että se on joku taulu mihin laitetaan kuvia unelmaelämästä - ihanista lomamatkoista, suurista kodeista ja kalliista autoista - ja sitten ne asiat vain jotenkin mystisesti ilmaantuvat elämään.


Näinhän se ei toki mene!


Sen sijaan taulun funktio on olla innostava ja kiinnostava niin, että se auttaa sinua pysymään motivoituneena, kun työskentelet tavoitteidesi kanssa. Työkalu tunnetaan myös nimellä unelmakartta ja aarrekartta (englanniksi vision board), jotka kaikki rakennetaan hiukan erilaisin menetelmin.


Se visiotaulu, josta tässä puhun,

  • perustuu sinun arvoihisi

  • perustuu sinun tavoitteisiisi

  • muistuttaa sinua, mihin haluat olla menossa

  • tukee hyvää elämää joka päivä, eikä vasta silloin, kun tavoitteet on saavutettu


Miksi visiotaulu on niin hyvä työkalu?


Kun teet tavoitteita, ne on hyvä saada ne näkyville, jotta muistat joka päivä, mitä kohti olet menossa.


Visiotaulusta on kahdenlaista hyötyä.


Ensiksi, kun visiotaulu on seinälläsi, silmäsi osuvat siihen joka päivä jossakin kohtaa. Tavoitteet pysyvät koko ajan mielessä, ja sinun on helpompi siten arjessa tehdä valintoja, jotka edistävät tavoitteidesi toteutumista. Jos tavoitteet eivät ole näkyvissä, ne helposti unohtuvat kiireen pyörteissä. Visiotaulu auttaa sinua muistamaan, mikä on sinulle tärkeää. Itsesi näköiseksi rakennettu visiotaulu myös innostaa ja motivoi työskentelemään tavoitteidesi kanssa.


Jos esimerkiksi haluat lähteä New Yorkiin lomalle ja olet päättänyt säästää 200 euroa kuukaudessa matkaa varten, on helpompi muistaa miksi säännöllinen säästäminen kannattaa, kun visiotaulussasi on kuva New Yorkista. Säästämistavoite on helppo muistaa silloinkin, kun tuolle 200 eurolle olisi muutakin käyttöä.


Toiseksi, kuvat auttavat visualisoimaan lopputulosta, jolloin se tulee ikään kuin lähemmäksi sinua. Kun katsot kuvaa ja kuvittelet hetken olevasi jo New Yorkissa, tavoitteesta tulee paljon konkreettisempi ja innostavampi, kuin pelkkä "Matka New Yorkiin" merkintä tavoitelistallasi.


Visualisointia auttaa entisestään se, että katsot kuvaa ja herättelet itsessäsi niitä tunteita, joita tavoitteen saavuttaminen sinussa nostaa. Jos esimerkiksi katsot yllä olevaa kuvaa ja kuvittelet olevani jo Manhattanilla, sinussa herää ehkä innostus ja seikkailunhalu, ja itse asiassa haluaisit hypätä taksiin ja ajaa siihen kaupunginosaan, jossa olet aina halunnut käydä. Ehkä huomaat, että kehossasi tuntuu lämpöä, koska kuvassa on kesä ja tiedät miten kuuma kesäinen kaupunki voi olla. Vaikka lomamatka on suunniteltu vasta ensi vuodelle, voit jo nyt nähdä itsesi siellä. Tämä pitää yllä uskoa ja motivaatiota, että saat tarvittavan rahasumman säästettyä.


Näin teet visiotaulun


Visiotaulun rakentamisessa on neljä työvaihetta:


1. Mieti visiotaulun aikajänne


Mille aikavälille haluat visiotaulun rakentaa? Life designia kannattaa tehdä suhteellisen lyhyellä aikavälillä. Hyvä aikajänne oman kokemukseni perusteella on 1-3 vuotta niin, että visiotaulussa olevat tavoitteet eivät tunnu liian kaukaisilta unelmilta, jolloin niiden tuonti arkipäivän tekemiseen voi olla turhan haastavaa.


Tee selväksi itsellesi, missä ajassa haluat tavoitteesi saavuttaa niin, että tiedät, onko aikajänteesi 1, 2 vai 3 vuotta. Kolmen vuoden visiotauluun voi laittaa vähän erilaisia asioita, kuin mitä voi ajatella vuodessa saavuttavansa.


Toki lyhyen aikavälin visiotaulun lisäksi voi tehdä esimerkiksi 10 vuoden visiotaulun, johon voi vapaasti heittää unelmia, joita kohti haluaa lyhemmän aikavälin tavoitteiden kautta matkata. Pidemmän aikavälin visiotaulu toimii usein kivasti inspiraationa lyhyemmälläkin aikavälillä.


2. Tiedä mitä tavoittelet


Mitkä ovat ne tavoitteet, joita kohti haluat olla menossa? Voit hyödyntää esimerkiksi omia uudenvuoden tavoitteitasi.