top of page

Hyvä päivä alkaa ihanalla aamulla! Aamurutiinin UKK

Updated: Dec 16, 2022

Aamurutiini on sarja asioita, mitä teet joka aamu suunnilleen samalla tavalla.


Kuulostaako tylsältä? Ei sen tarvitse olla! Omasta mielestäni aamu on maailman paras asia ja aamurutiinista on tullut sen tärkein osa.


Kerron tässä blogissa

  • miksi aamurutiini on niin hyvä juttu

  • miten aamurutiini suunnitellaan

  • miten aamurutiin voi rakentaa

  • mitkä ovat tyypillisimmät virheet aamurutiinin kanssa


Mikä on aamurutiini?Aamurutiini koostuu asioista, jotka olet jo etukäteen päättänyt tehdä. Rutiini toistuu joka aamu suunnilleen samanlaisena.


Aamurutiinin voi rakentaa monella eri tavalla. Monesti siinä tehtävät asiat jaetaan kolmeen kategoriaan:

  • kehon aktivointia

  • mielen rauhoittamista

  • jotain innostavaa

Varsinkin, jos lukee amerikkalaisia blogeja tai kirjoituksia, aamurutiini vaikuttaa todella intensiiviseltä ja suorituskeskeiseltä. Aamulla pitää tehdä nämä ja nämä asiat tällä tavalla ja tässä järjestyksessä. Tämä toimii joillekin hyvin, ja toisille ei niinkään.


On todella tärkeä löytää sellainen aamu, mikä on sinulle ihana ja innostava.

Olen itse kokeillut aamuissa monenlaista ja tullut siihen lopputulokseen, että en itse halua, että aamusta tulee päivän eka suoritus. Haluan, että päiväni alkaa ihanilla asioilla. Se tarkoittaa minulle sitä, että kun herään aamulla, haluan olla innostunut. Haluan, että sängystä on kiva nousta tekemään ihania asioita, joille olen varannut aikaa.


Jos olen pakottanut itselleni aamurutiiniksi 800 punnerrusta ja kylmän suihkun, en luultavimmin herää hyväntuulisena, vaan torkutan herätystä kunnes rutiinille ei ole enää aikaa.Aamurutiinin 3+ hyötyä


Aamurutiinilla on monia hyötyjä, tässä niistä kolme:


1. Rauhallinen aamu - rauhallinen päivä


Se, miten päivän aloittaa, vaikuttaa siihen, minkälainen päivästä tulee. On eri asia aloittaa päivä rauhassa asioilla, joita on itse päättänyt tehdä, kuin alkaa heti herätessä reagoimaan ympärillä palaviin tulipaloihin. Kun aamun saa aloittaa omilla mielipuuhilla, on paljon todennäköisempää, että lapselle jaksaa taistella kurahousut jalkaan rauhallisemmin mielin ja työpäivän voi aloittaa hyväntuulisena ja selkein ajatuksin.


2. Onnistumisen kokemus


Päivä alkaa mukavalla onnistumisen kokemuksella, kun saat heti aamulla tehtyä asioita, joita olit etukäteen päättänyt tehdä. Ja nyt huom! Onnistumisen kokemuksen saamiseksi noiden asioiden ei tarvitse olla järkeviä tai tuottavia. Pointti on siinä, että olet päättänyt tehdä jotakin ja teet sen. Esimerkiksi juot 10 minuuttia kahvia rauhassa. Tadaa - onnistuit! Onnistumisen kokemuksen kanssa on mukava lähteä kohti uutta päivää, se luo ajatuksen siitä, että voit onnistua muissakin päivän hommissa.


3. Lisää hyvinvointia


Koska aamurutiini on asia, jonka annat itsellesi, se sisältää usein asioita, jotka jollakin tavalla tukevat omaa hyvinvointiasi. Hyvinvoinnille voi päivän aikana jäädä muuten turhan vähän aikaa kun arki alkaa kasautua harteille. Sen sijaan aamulla oman hyvinvoinnin priorisoinnin haastajaksi on harvoin vielä ehtinyt ilmestyä päivän muita kiireitä.


Miten aamurutiini suunnitellaan?Ihmiset ovat erilaisia, elämäntilanteet ovat erilaisia, päivät on erilaisia, arki näyttää jokaisella vähän erilaiselta.