top of page

Hyvä päivä alkaa ihanalla aamulla! Aamurutiinin UKK

Updated: Dec 16, 2022

Aamurutiini on sarja asioita, mitä teet joka aamu suunnilleen samalla tavalla.


Kuulostaako tylsältä? Ei sen tarvitse olla! Omasta mielestäni aamu on maailman paras asia ja aamurutiinista on tullut sen tärkein osa.


Kerron tässä blogissa

 • miksi aamurutiini on niin hyvä juttu

 • miten aamurutiini suunnitellaan

 • miten aamurutiin voi rakentaa

 • mitkä ovat tyypillisimmät virheet aamurutiinin kanssa


Mikä on aamurutiini?Aamurutiini koostuu asioista, jotka olet jo etukäteen päättänyt tehdä. Rutiini toistuu joka aamu suunnilleen samanlaisena.


Aamurutiinin voi rakentaa monella eri tavalla. Monesti siinä tehtävät asiat jaetaan kolmeen kategoriaan:

 • kehon aktivointia

 • mielen rauhoittamista

 • jotain innostavaa

Varsinkin, jos lukee amerikkalaisia blogeja tai kirjoituksia, aamurutiini vaikuttaa todella intensiiviseltä ja suorituskeskeiseltä. Aamulla pitää tehdä nämä ja nämä asiat tällä tavalla ja tässä järjestyksessä. Tämä toimii joillekin hyvin, ja toisille ei niinkään.


On todella tärkeä löytää sellainen aamu, mikä on sinulle ihana ja innostava.

Olen itse kokeillut aamuissa monenlaista ja tullut siihen lopputulokseen, että en itse halua, että aamusta tulee päivän eka suoritus. Haluan, että päiväni alkaa ihanilla asioilla. Se tarkoittaa minulle sitä, että kun herään aamulla, haluan olla innostunut. Haluan, että sängystä on kiva nousta tekemään ihania asioita, joille olen varannut aikaa.


Jos olen pakottanut itselleni aamurutiiniksi 800 punnerrusta ja kylmän suihkun, en luultavimmin herää hyväntuulisena, vaan torkutan herätystä kunnes rutiinille ei ole enää aikaa.Aamurutiinin 3+ hyötyä


Aamurutiinilla on monia hyötyjä, tässä niistä kolme:


1. Rauhallinen aamu - rauhallinen päivä


Se, miten päivän aloittaa, vaikuttaa siihen, minkälainen päivästä tulee. On eri asia aloittaa päivä rauhassa asioilla, joita on itse päättänyt tehdä, kuin alkaa heti herätessä reagoimaan ympärillä palaviin tulipaloihin. Kun aamun saa aloittaa omilla mielipuuhilla, on paljon todennäköisempää, että lapselle jaksaa taistella kurahousut jalkaan rauhallisemmin mielin ja työpäivän voi aloittaa hyväntuulisena ja selkein ajatuksin.


2. Onnistumisen kokemus


Päivä alkaa mukavalla onnistumisen kokemuksella, kun saat heti aamulla tehtyä asioita, joita olit etukäteen päättänyt tehdä. Ja nyt huom! Onnistumisen kokemuksen saamiseksi noiden asioiden ei tarvitse olla järkeviä tai tuottavia. Pointti on siinä, että olet päättänyt tehdä jotakin ja teet sen. Esimerkiksi juot 10 minuuttia kahvia rauhassa. Tadaa - onnistuit! Onnistumisen kokemuksen kanssa on mukava lähteä kohti uutta päivää, se luo ajatuksen siitä, että voit onnistua muissakin päivän hommissa.


3. Lisää hyvinvointia


Koska aamurutiini on asia, jonka annat itsellesi, se sisältää usein asioita, jotka jollakin tavalla tukevat omaa hyvinvointiasi. Hyvinvoinnille voi päivän aikana jäädä muuten turhan vähän aikaa kun arki alkaa kasautua harteille. Sen sijaan aamulla oman hyvinvoinnin priorisoinnin haastajaksi on harvoin vielä ehtinyt ilmestyä päivän muita kiireitä.


Miten aamurutiini suunnitellaan?Ihmiset ovat erilaisia, elämäntilanteet ovat erilaisia, päivät on erilaisia, arki näyttää jokaisella vähän erilaiselta.


On tärkeää, että jokainen pystyy rakentamaan itselleen hyvin sopivan aamurutiinin sen sijaan, että joku sanoo, mitä rutiinissa on ehdottomasti oltava jotta se on hyvä rutiini.


Kuinka paljon aikaa haluat varata?


Amerikkalaisissa blogeissa puhutaan usein, että optimaalinen aamurutiini kestää tunnin. Mutta omasta mielestäni kaikki lähtee siitä, kuinka paljon voit ja haluat varata aamustasi aikaa. Jos voit antaa aamurutiinille 5 minuuttia, se riittää!


Mielestäni aamurutiini ei saa olla myöskään yöunista pois. Ajatus on se, että riittävät hyvät yöunet ja sen päälle aamurutiini. Jos aamurutiinille haluaa varata enemmän aikaa, kannattaa miettiä, olisiko mahdollista herätä 15 minuutti aikaisemmin. Mutta vastaavasti silloin ilta pitää järjestää niin, että on mahdollista mennä 15 minuuttia aikaisemmin nukkumaan.


Mikä olisi sinusta ihanaa?


Rutiini täytyy rakentaa niin, että se on sulle ihana ja kiva ja innostava.


Kuten alussa mainitsin, aamurutiinissa tehtävät asiat jaetaan usein kolmeen kategoriaan, joista voit tehdä yhtä tai kaikkia. Tai sitten voit keksiä itsellesi jotakin ihan muuta. Näiden kategorioiden alla voi tehdä esimerkiksi jotain seuraavista asioista:


Kehon aktivointi

 • Kävelylenkki

 • Venyttely

 • Jooga

 • Kylmä suihku

Mielen rauhoittaminen

 • Aamusivujen kirjoittamista

 • Meditointia/mindfulness-harjoittelua

 • Metsässä oleilua kävelylenkin lomassa

 • Pitkä suihku

Innostava tekeminen

 • Kiva kirja

 • TED-talk

 • Youtube

 • Suunnittelu

Voit päättää, että teet joka aamu saman rutiinin. Esimerkiksi jos sinulla on tunti aikaa joka aamu, voit päättää, että kirjoitat aamusivuja 20 minuuttia, luet kirjaa 20 minuuttia ja käyt 20 minuutin kävelyllä. Tai jos sinulla on aamurutiinille 20 minuuttia aikaa, voit esimerkiksi päättää, että katsot joka aamu yhden TED-talkin samalla, kun juot kahvia rauhassa.


Jos vierastat samojen asioiden tekemistä päivästä toiseen, voit valita esimerkiksi viisi asiaa, joita teet fiiliksen mukaan. Jos sinulla on aamurutiinille 20 minuuttia aikaa, voit päättää, että teet vaikkapa yhden näistä asioista sen mukaan, mitä koet tarvitsevasi: kävelylenkki, meditointi, aamusivut, kirjan lukeminen tai pitkä suihku.
Miksi juuri nämä asiat?


Jos joku sanoisi minulle, että on tosi tärkeää tehdä 800 punnerrusta joka aamu heti kun nousee sängystä, niin todennäköisesti kokeilisin sitä viikon. Toteaisin sen jälkeen, että koko harjoitus on aivan syvältä, eikä minua kiinnostaisi jatkaa sitä. Tai sitten pakottaisin itseni jatkamaan ja heräisin joka aamu ahdistuneena tietäen, että punnerrukset ovat taas edessä.


Minun pitää itse tietää, miksi asiat, joita olen aamurutiinissa päättänyt tehdä, ovat minulle tärkeitä. Silloin aamurutiinista tulee oma tärkeä ja kiva juttu. Tämä on koko aamurutiinin pointti. Se auttaa myös sitoutumaan aamurutiiniin. Rutiini sanana pitää sisällään sen, että siihen on tarkoitus sitoutua.Tyypilliset mokat aamurutiinin kanssa


Aamurutiinissa kannattaa välttää muutamia sudenkuoppia (heh, listaan nämä kokemuksen syvällä rintaäänellä):


 • Kasaaat aamurutiiniin 10 asiaa koska haluat tehdä kaikkea. Lopulta aamurutiinista tulee liian kuormittava tai se vie aamustasi ihan liikaa aikaa.

 • Et pidä huolta ajasta, jonka olet varannut aamurutiinille. Päädyt katsomaan vielä uuden TED-talkin ja lukemaan vielä yhden luvun kirjastasi, jolloin päiväsi alkaa myöhässä ja aamurutiinilla rakennettu rauhallisuuden tunne räjähtää massiiviseen kiireeseen.

 • Päädyt ottamaan aamurutiinin suorittamisen kannalta, heräät liian aikaisin ja pakotat itsesi tekemään epämieluisia asioita vain, koska tiedät että ne ovat hyödyllisiä.

 • Et ole valmistautunut aamurutiiniin edellisenä iltana ja laittanut esim. aamusivuja varten muistikirjaa valmiiksi pöydälle, ja kävelylenkkiä varten lenkkareita valmiiksi eteiseen. Et löydä aamulla tarvitsemiasi tarvikkeita tai tahdonvoimasi ei riitä niiden esiin ottamiseen ja päätät tehdä jotakin muuta, mitä olisit halunnut.

 • Torkutat herätyskelloa 45 minuuttia, minkä jälkeen aamurutiinillesi ei jäänyt enää aikaa - torkuttamisesta tuli aamurutiinisi.


Miltä sinun aamurutiinisi näyttää?


Mitä sinusta olisi ihana tehdä aamussasi? Minkälaisen aamurutiinin haluaisit rakentaa itsellesi?


Kokeile viikko ja katso, muuttuuko aamurutiinin ansiosta päiväsi jollakin tavalla! 

Comments


bottom of page